La manifestació xenòfoba d'Alternativa per a Alemanya punxa i queda superada pels antifeixistes

Unes 20.000 persones bloquegen una protesta en contra dels immigrants al centre de Berlín

La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) ha punxat aquest diumenge en el seu intent de congregar milers de persones i ha hagut de veure com diversos moviments contraris a la seva ideologia xenòfoba i racista han superat de llarg el seu poder de convocatòria als carrers de Berlín. 

Unes 4.000 persones han participat a la marxa 'Pel futur d'Alemanya' en què l'AfD ha insistit en els mateixos missatges racistes i contra l'islam per protestar contra la política d'acollida de la migració de la cancellera Angela Merkel. En els parlaments que s'han fet durant l'acte s'ha alertat del perill de la "islamització" del país a causa de l'arribada de persones fidels a aquesta religió. Però a la mateixa zona cèntrica de Berlín hi han acudit fins a 20.000 persones de signe contrari, convocades per diferents grups antifeixistes, que han bloquejat el pas de la manifestació en una demostració de força. Els manifestants han cridat consignes en favor de la llibertat i els drets humans.

L'anunci que totes dues manifestacions coincidirien ha fet que la policia es desplegués per la zona i ha intentat evitar que els dos bàndols es trobessin. Les protestes han acabat sense incidents remarcables, tot i que els agents han llançat gasos lacrimògens per evitar que algunes persones travessessin les barreres policials.

El discurs de l'odi

Els eslògans dels manifestants de l'AfD i les consignes escrites en els cartells que duien es dirigien contra els enemics habituals de la formació: la cancellera Angela Merkel, l'islam, els refugiats i la política de fronteres obertes. Amb aquest missatge d'odi i radical l'AfD ha aconseguit entrar per primer cop al Bundestag i convertir-se en la tercera força en aconseguir el 12% dels escons, després d'haver obtingut amb anterioritat representació en altres Parlaments estatals.

Els anti-AfD han plantat cara als xenòfobs amb diferents actes al llarg del trajecte previst per a la manifestació xenòfoba. Així, han tret al carrer una trentena de camions carregats amb potents altaveus que emetien música i han cantat i ballat en vaixells i barcasses que navegaven pel riu Spree.