Relacions Internacionals
Internacional 27/07/2022

La Xina amenaça els Estats Units amb represàlies si Pelosi visita Taiwan

Biden i Xi Jinping parlaran per videoconferència

2 min
Vista general de la ciutat de Taipei, Taiwan

BarcelonaLa Xina ha deixat anar tota la seva artilleria diplomàtica per evitar la fotografia de Nancy Pelosi a Taiwan. La simple possibilitat que la tercera política més poderosa dels Estats Units viatgi a l'illa aquest estiu, en una ferma mostra de suport polític a un territori que Pequín encara reclama com a seu, ha fet posar nerviós el govern de Xi Jinping fins al punt d'amenaçar amb accions militars en cas que es produeixi, segons el Financial Times. Públicament no han estat tan explícits, però les declaracions sí que han anat pujant de to en els últims dies fins a les advertències que feia aquest dimecres el portaveu de la cancelleria xinesa, Zhao Lijian, que va dir que "si els Estats Units insisteixen i desafien les posicions bàsiques de la Xina", Pequín "respondrà amb fermesa".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La polèmica visita centrarà ben segur la conversa que aquest dijous han de tenir per videoconferència el president dels EUA, Joe Biden, i el president xinès, Xi Jinping. Segons la Casa Blanca, parlaran també de relacions econòmiques i de la guerra d'Ucraïna. L'últim cop que van conversar va ser el passat mes de març, abans de la cimera de l'OTAN de Madrid, al juliol, en què els aliats occidentals van definir la Xina com un "desafiament". Un canvi rellevant. S'hi afegeix el context de tensió militar a la zona, després dels diversos enviaments d'avions de combat que la Xina ha protagonitzat en zones properes a Taiwan, mentre els EUA i el Japó també feien maniobres militars conjuntes a la regió. De fet, el mateix Biden ha admès que l'exèrcit nord-americà creu que la visita de Pelosi a Taiwan "no és una bona idea ara mateix".

"Assumir totes les conseqüències"

Ahir dimarts, el portaveu del ministeri de Defensa xinès, Tan Kefei, va advertir també que la Xina "no es quedarà de braços plegats" si la portaveu de la Cambra de Representants nord-americana viatja finalment a Taiwan, i que el govern de Biden n'haurà "d'assumir totes les conseqüències". L'oficina de Pelosi no ha confirmat oficialment el viatge de Pelosi, però es deia que podria ser a Taiwan a l'agost. Kefei va demanar a Washington que "respecti la seva promesa que no donarà suport a la independència de Taiwan", i va insistir que una visita com aquesta pot generar "una escalada més gran de les tensions a l'estret de Taiwan". A les declaracions públiques s'hi sumen les pressions privades que, segons diversos mitjans nord-americans, els representants xinesos estan fent sobre l'administració de Joe Biden per evitar costi el que costi que Pelosi s'apropi a Taiwan.

Pelosi ja va estar a punt de viatjar a Taiwan a l'abril, però va haver de suspendre la visita per covid. Si finalment hi va aquest agost, seria la primera representant de la Cambra de Representants en actiu que visita l'illa en 25 anys, un simbolisme que no li ha passat gens desapercebut a Xi Jinping.

stats