Internacional 28/10/2021

La Xina continua perseguint la utopia del covid zero

La majoria de països que seguien aquesta estratègia l'han abandonat amb l'arribada de la variant delta i les crisis econòmiques derivades de la pandèmia

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Treballadors desinfectant un complex residencial a Lanzhou, Xina

BarcelonaLa Xina ha confinat la ciutat de Lanzhou, de 4 milions d'habitants i capital de la província de Gansu, perquè s'han detectat 6 nous casos positius de covid-19. En total hi ha 51 casos actius a la província i 39 a Lanzhou fruit del rebrot detectat a la Xina a mitjans d'octubre. Mentre davant de situacions semblants a Europa es procura contenir el cop amb mesures relaxades i conviure amb el virus, mirant de recuperar la normalitat prepandèmica, el gegant asiàtic continua apostant per la política covid zero d'intentar acabar amb tots els casos, en definitiva, posar fi al virus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les mesures s'estenen arreu del país. A Pequín algunes zones també s'han confinat, però sembla que les zones més afectades són de la província de Gansu, on s'han imposat restriccions de mobilitat, confinament domiciliari i la vacunació s'ha reforçat. Les autoritats asseguren que es tracta de casos de la variant delta, més contagiosa, i si la política per fer front a la pandèmia ja era dura, amb la vista posada en els Jocs Olímpics del febrer del 2022 el govern no té intenció d'abaixar la guàrdia.

Segons les autoritats xineses, hi ha 603 casos actius a tot el país, 21 en estat greu, i s'han administrat 2.250 milions de dosis de vacunes. Tot i que les dades no semblen alarmants comparades amb les pitjors onades de la pandèmia, Pequín segueix la línia dura mantenint, entre d'altres, els estrictes controls d'entrada establerts el mes de març del 2020.

Una estratègia que ja no és efectiva

La Xina no és l'únic país que va optar per una estratègia covid zero; en canvi, és dels pocs que l'està mantenint, cosa que provoca crítiques arreu del món. Nova Zelanda, Austràlia i el Vietnam són tres exemples més de països que van apostar per seguir aquesta línia de supressió de la transmissió per contenir els contagis, però cap d'ells continua aplicant-la. Nova Zelanda va ser l'últim d'abandonar-la a principis d'octubre, resignant-se a conviure amb el virus, després de 18 mesos de tancament absolut de les fronteres i confinaments curts i rigorosos. L'estratègia va resultar exitosa, ja que és dels estats que ha pogut gestionar la pandèmia amb més èxit: amb una població de gairebé 5 milions d'habitants, la pandèmia ha provocat 28 morts.

Austràlia va canviar d'estratègia a l'agost amb l'arribada de la variant delta i els avenços en la campanya de vacunació, una de les més ràpides arreu del món. La intenció era anar alleugerint les restriccions un cop el 80% dels adults estiguessin vacunats. Així va començar a conviure amb el virus. El Vietnam, per la seva banda, va abandonar l'estratègia a finals de setembre per la crisi econòmica que se n'havia derivat i, com en els altres països, per l'arribada de la variant delta, que va fer obrir els ulls al govern a la possibilitat que la utopia d'erradicar el coronavirus fos molt més difícil d'assolir del que semblava.

Les crítiques

En tots els casos els governs de la Xina, Nova Zelanda, Austràlia i el Vietnam han estat elogiats per la gestió de la pandèmia durant els mesos més durs que van colpejar el món sencer. Però, amb el pas del temps i la relaxació generalitzada de mesures en països d'arreu del món, aprenent a conviure amb el covid, la pressió sobre els partidaris de l'estratègia covid zero es va incrementar. Motius econòmics, socials i de relacions exteriors són alguns dels arguments que sostenen els que pressionen per un canvi de direcció.

A la Xina, però, tot i els cops que ha rebut l'economia, amb la desacceleració del mercat immobiliari, els problemes financers de la productora Evergrande i els talls d'electricitat d'aquest octubre, el govern de Xi Jinping no atén a les veus contràries i continua apostant per perseguir l'estratègia covid zero. Pequín reconeix que en algun moment haurà de redefinir la línia d'actuació. Segons les autoritats, les dades de casos i contagis a l'exterior i la taxa de vacunació al país seran motius clars per determinar el moment de canvi.

stats