Internacional 10/11/2013

El govern de Filipines, desbordat per la magnitud de la tragèdia del tifó

Autoritats policials i locals parlen de milers de morts en illes i províncies després de la pitjor tempesta registrada mai al planeta

Efe
2 min
Destrosses del tifó 'Haiyan' a l'illa de Leyte. RYAN LIM / REUTERS

ManilaEl nombre de víctimes pel tifó 'Haiyan' pot disparar-se si es confirmen les informacions que arriben des de diversos punts de les Filipines. Tot i que el recompte de Creu Roja aquest dissabte parlava de 1.200 persones mortes, la xifra podria enfilar-se per sobre de les 10.000, segons diverses autoritats locals.

A l'illa de Leyte, el cap de la policia regional, Elmer Soria, ha parlat de més de 10.000 morts que podria haver deixat el supertifó només en aquesta regió. La majoria de les víctimes haurien mort ofegades o per l'esfondrament d'edificis.

El tifó –batejat com a 'Yolanda' al país– hauria arrasat al seu pas divendres fins a un 80% de la ciutat de Tacloban, capital de la província de Leyte i on viuen 220.000 persones, segons ha apuntat un funcionari.

A una altra de les illes del país, Samar, les autoritats parlen de 300 morts i hi ha 2.000 desapareguts després del pas del supertifó. Les víctimes procedeixen de la petita ciutat de Basey, a l'oest de l'illa, que té una població de 20.000 habitants, segons Leo Dacaynos, membre del consell per a la gestió de desastres de Samar.

La Creu Roja de Filipines va estimar aquest dissabte que unes 1.200 persones haurien mort per causes relacionades amb aquesta catàstrofe natural, mentre que les xifres oficials no sobrepassen els dos centenars, unes dades no actualitzades i molt inferiors per a un fenomen d'aquesta magnitud.

El govern ha apuntat que 4,5 milions de persones de 36 províncies de les Filipines s'han vist afectades pel 'Haiyan', que ha sigut la tempesta més potent mai registrada al planeta. Va registrar fortes ratxes de vent de fins a 300 quilòmetres per hora i quantioses pluges a la zona.

La Xina i el Vietnam, en alerta

El Vietnam ha evacuat ja 600.000 persones davant l'arribada del tifó al país i després de la desolació que ha deixat a les Filipines. S'espera que arribi a les costes vietnamites aquest dilluns, segons han dit fonts oficials.

Després de canviar el rumb, el 'Haiyan' es dirigeix cap a les províncies del nord i nord-oest a una velocitat de 35 quilòmetres per hora.

Aquest dissabte, la Xina també va activar l'alerta groga (la de tercer grau de gravetat) per l'avanç del tifó i va fer milers d'evacuacions.

stats