Internacional 31/05/2019

La Xina augmenta la repressió en el 30è aniversari de la revolta de Tiananmen

El govern xinès detén desenes d'activistes i reforça la censura per evitar cap commemoració

Sònia Sánchez
2 min
Manifestants a favor de la democràcia, amb tendes de campanya aquest divendres a la plaça de Tiananmen.

BarcelonaEl govern xinès ha detingut desenes de persones en els últims dies per mirar d'evitar la commemoració del 30è aniversari de la revolta de Tiananmen, que es compleix dimarts, 4 de juny. Com cada any, els familiars de les víctimes de la massacre del 1989 han estat posats sota vigilància estricta i molts d'ells han estat forçats a abandonar casa seva per fer unes "vacances vigilades", segons ha confirmat l'organització Human Rights Watch (HRW).

L'operació anual de repressió i silenciament de l'aniversari agafa força aquest any al complir-se 30 anys de la tragèdia. "No sabem el nombre exacte de detencions" per la poca transparència i la censura del govern xinès, "però pel que veig a Twitter trobo que hi ha més activistes detinguts aquest any que en els anteriors", explica a l'ARA Yaqiu Wang, de HRW.

Yaqiu Wang explica que la pràctica de les "vacances vigilades" també és habitual en aquestes dates, que "acostuma a començar a finals de maig i acaba un parell de dies després del 4 de juny", un període en el qual traslladen els activistes a llocs llunyans al seu domicili per evitar que s'organitzin per commemorar l'aniversari.

Aquell 4 de juny de 1989 milers d'estudiants van liderar una revolta pacífica per reclamar més democratització al país. El govern xinès va respondre decretant la llei marcial, traient els tancs al carrer i disparant contra els manifestants.

L'organització Mares de Tiananmen, que reuneix familiars de les víctimes mortals de la revolta, ha documentat detalladament fins a 202 morts, però l'abast final de la massacre és encara desconegut. "

Diversos membres d'aquesta organització han estat posats sota arrest domiciliari o se'ls ha imposat restricció de moviments, com és habitual cada any quan s'apropa la commemoració. Zhang Xianling, de 81 anys, i Ding Zilin, de 82, mares de dos joves assassinats durant les protestes del 1989, són algunes de les persones que estan patint aquesta repressió, segons denuncia HRW.

"

Imatge de WeChat on es veu com un missatge que diu Memorial 4 de juny (aniversari de la massacre de Tiananmen) és eliminat automàticament de l'enviament.

Tankman (home tanc)

stats