Zelenski demana l'ingrés "immediat" d'Ucraïna a la Unió Europea

La Unió debat aquest dilluns com accelerar la integració de la xarxa elèctrica del país a la comunitària

3 min
Zelenski, amb el document on es demana formalment l'ingrés d'Ucraïna a la Unió Europea

Brussel·lesL'atac del president rus Vladímir Putin a Ucraïna està estrenyent cada vegada més el lligam entre Kíev i la Unió Europea. En un nou missatge a la nació aquest dilluns, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat obertament a la UE iniciar un "procés especial" que permeti que Ucraïna ingressi "immediatament" al club comunitari. La petició arriba després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, afirmés diumenge en declaracions a Euronews que "Ucraïna és un dels nostres i el volem dins la Unió Europea".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'adhesió de nous membres al club comunitari és una qüestió extremadament complexa, que no compta amb consens entre els Vint-i-set i que genera enormes frustracions en països com Macedònia del Nord, per exemple, que fa anys que està en procés d'adhesió. "El nostre objectiu és estar amb tots els europeus i, el més important, estar en peu d'igualtat", ha dit Zelenski, que també ha agraït a Europa l'ajuda rebuda fins ara. El missatge de Von der Leyen va més enllà de qualsevol declaració que hagués pogut fer fins ara Brussel·les sobre una potencial adhesió d'Ucraïna a la UE, però és un clar missatge polític per a un Putin que el que intenta és tot el contrari: recuperar influència a l'est europeu.

Però Europa i Ucraïna s'acosten cada vegada més. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha anunciat també aquest dilluns en una entrevista al canal francès BFMTV que es convidarà de manera regular el govern d'Ucraïna a les reunions del Consell Europeu per anar estrenyent vincles. Michel ha sigut més elusiu que Von der Leyen a l'hora de respondre si Ucraïna hauria de passar a formar part de la UE: "És un debat que es produirà", ha dit abans de recordar també que ja hi ha un acord d'associació "molt potent".

Aquest cap de setmana Brussel·les ha viscut un ritme frenètic de reunions a tots els nivells, diplomàtics, tècnics, ministerials i també de líders per via telefònica, per ratificar diverses mesures de suport a Ucraïna i de sanció a Rússia que no tenen precedents. No només s'han sancionat personalment Putin i altres membres del seu govern, sinó que també s'ha acordat l'aïllament financer de Rússia, que ja ha començat a notar-se en la caiguda del ruble. La Unió també ha acordat finançar amb 450 milions d'euros de fons europeus armes per a l'exèrcit Ucraïnès, ha blindat el seu espai aeri a qualsevol avió rus i ha prohibit l'emissió dels mitjans de comunicació del Kremlin, RT i Sputnik.

Integració dels sistemes elèctrics

Però encara hi ha més mesures previstes. Aquest dilluns els ministres d'Energia de la UE es reuneixen d'emergència i per videoconferència per estudiar la integració del sistema elèctric d'Ucraïna a l'europeu. Així ho ha anunciat la mateixa comissària d'Energia, Kadri Simson, a través d'un tuit en què ha avançat que ho posaria sobre la taula dels ministres. "Trobada amb l'organització europea d'operadors elèctrics per discutir la integració de la xarxa elèctrica d'Ucraïna amb l'europea. Demanaré als ministres d'Energia que hi donin suport. Crec que aquest és l'únic camí en les circumstàncies actuals", ha dit.

El país que lidera Zelenski es va desconnectar de la xarxa elèctrica russa després de la invasió i ara l'objectiu és accelerar la connexió amb Europa, en un complicat procés tècnic que havia d'acabar l'any que ve. L'acord el van firmar Ucraïna i Moldàvia el 2017 per sincronitzar-se amb la Unió a escala elèctrica.

L'energia, i particularment el gas, és una de les armes geopolítiques més potents amb què compta Putin per collar Europa en aquest conflicte. El 40% del gas que consumeix la Unió Europea prové de Rússia, i bona part passa, de fet, per Ucraïna. En aquest sentit, els ministres d'Energia també discutiran com mitigar les conseqüències d'una escalada més gran dels preus de l'energia a Europa, tenint en compte la dependència del gas rus i les conseqüències de l'aïllament financer del país. Sobre la taula hi ha la proposta dels Estats Units d'alliberar de manera coordinada reserves de petroli per contrarestar l'augment de preus.

stats