Buch nega "cap connivència" dels Mossos amb els ultres i evita parlar d'errors del dispositiu

El conseller diu que en la tercera nit d'aldarulls baixen els incidents "però augmenta la violència"

Pau Esparch
4 min
El grup feixista en la manifestació d'aquest dijous a la plaça Artós de Barcelona

Barcelona¿Per què els Mossos no van impedir que ahir a la nit un grup d’ultres baixés des de Sarrià fins a la concentració dels CDR al centre de Barcelona? És la pregunta incessant que des d’aleshores intenta respondre el mateix cos i el departament d’Interior, arran d’un dispositiu polèmic. Les crítiques contra la policia catalana per no haver-ho evitat han comportat que el conseller, Miquel Buch, hagi comparegut aquest matí. Però, per damunt de tot, el conseller ha volgut negar “cap tipus de connivència” dels Mossos amb “persones violentes”; una frase que ha repetit i ha utilitzat per referir-se a les imatges d'ahir, en què s’havia vist la complicitat d’alguns agents amb els ultres. Buch ha dit que s’havien identificat una part dels agressors que aquella nit havien apallissat un jove antifeixista, i quatre hores després els Mossos n'han detingut dos.

Encara que el conseller ha assegurat, al principi de la roda de premsa, que compareixia per parlar de la vaga general, gairebé totes les paraules han sigut per valorar el dispositiu d'ahir a la nit. Buch ha admès que l’allau de retrets de l’opinió pública havia fet que “exigís” als Mossos una anàlisi autocrítica de l’actuació. Tot i la notable distància que separava les dues convocatòries –més de tres quilòmetres–, els ultres van baixar des de Sarrià fins al centre de Barcelona amb bats de beisbol i altres elements punxants mentre cridaven que “anaven de cacera”. A Twitter, on ahir a la nit no van parar de ploure les crítiques pel dispositiu, el president del Parlament, Roger Torrent, va arribar a dir: “És incomprensible que un grup de neonazis armats puguin creuar mitja ciutat fins al centre de Barcelona i apallissin gent impunement. No s’entén i calen responsabilitats”.

Però el conseller ha rebutjat errors en l’actuació policial i ha evitat parlar d’una falta d’efectius, malgrat que aquesta matinada, en un comunicat, el mateix departament ho reconeixia. “El nombre d’efectius policials disponibles, que havien d’atendre diverses convocatòries a tot Catalunya, impossibilitava aplicar les estratègies habituals d’encapsular els grups”, ha argumentat Interior per justificar per què no s’havia impedit que la manifestació d’extrema dreta coincidís amb la dels CDR. Tot i això, Buch no ha fet la mateixa valoració: “Els agents disponibles són els que hi havia treballant. En cap cas el dispositiu estava desbordat”. Ha al·legat que hi podia haver menys agents perquè n’hi havia que estaven ferits de “l’activitat al carrer” dels últims dies, i s'ha limitat a dir que s’havien seguit els criteris policials.

Sobre el fet que ahir a la nit no actuessin els efectius antiavalots de la Policia Nacional, el conseller ha tret ferro de la qüestió. Buch ha defensat que els antidisturbis espanyols es dedicaven a “altres feines”, com ara protegir edificis.

Del grup “dissolt” a la pallissa

Pel que fa a l’actuació dels Mossos, el conseller ha assegurat que el dispositiu a la plaça Artós de Sarrià volia separar dos grups “antagònics”, perquè hi havia la manifestació ultra i una concentració de resposta, convocada per antifeixistes. El conseller ha dit que en un punt del recorregut la policia “va obligar” la marxa d’extrema dreta “a desviar-se del camí” perquè “no es podia aproximar més” a la manifestació dels CDR als Jardinets de Gràcia, pacífica i en contra de la sentència del Procés, que transcorria pel centre de la ciutat. Buch ha afegit que, un cop forçat el canvi de recorregut, els ultres van arribar a la cruïlla dels carrers Balmes i Aragó, on els Mossos van fer una nova intervenció que, segons el conseller, va deixar el grup “dissolt”. La policia va dir que “es van disgregar”.

El que va passar després, però, va ser que uns ultres van continuar a l’Eixample i van atacar un antifeixista a la cruïlla de Balmes amb Rosselló. El noi agredit va requerir atenció mèdica després que un grup d’extrema dreta el fes caure a terra i l’ataqués amb cops de puny i puntades de peu. Els Mossos han detingut aquesta tarda dos dels autors de l’agressió.

Augmenta la violència

Buch ha assegurat que “està convençut” que la investigació de la policia permetrà que els agressors passin a disposició judicial. Sobre la proximitat d’alguns agents dels Mossos amb membres del grup d’ultres, el conseller ho ha atribuït a la mediació: ha dit que es podia “malinterpretar” i ha al·legat que “forma part de l’activitat policial intentar tenir interlocutors”. Buch ha evitat avaluar el nivell de violència que suposava l’agressió a un manifestant en comparació amb els contenidors cremats i ha argumentat que “qualsevol activitat que no s’ajusti a la llei ha de ser perseguida”. Segons el conseller, en la tercera nit d’aldarulls a Barcelona “va baixar la intensitat dels incidents però va augmentar la violència”.

Sobre la petició que havia fet l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè presentés la seva dimissió, Buch ha considerat que li “sorprèn” perquè el departament havia treballat “colze a colze” amb l’entitat per organitzar les Marxes per la Llibertat. Preguntat per si se sentia avalat pel Govern, ha respost: “Soc al capdavant d’Interior davant uns fets complexos i tothom té dret a opinar. Però fins avui, i mentre sigui així, vetllaré per la seguretat i per garantir el dret de manifestació”. Ha admès que, “si en algun lloc algú del departament s’ha equivocat, s’ha de valorar perquè no torni a passar”.

stats