Els sindicats sobiranistes convoquen una vaga general per a aquest divendres en resposta a la sentència

L'acte central serà una manifestació a la tarda per reivindicar "els drets i les llibertats"

Paula Clemente
3 min
Intersindical-CSC és una de les organitzacions que convoca una vaga general en protesta per la sentència del procés.

Barcelona[Segueix aquí en directe les reaccions a la sentència]

El sindicat català independentista Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) han convocat formalment aquest dimarts una vaga general a Catalunya pel proper divendres 18 d'octubre. El motiu és denunciar els drets que "els treballadors i treballadores han vist retallats en els darrers anys" i "exigir", així mateix, la seva restitució. Malgrat això, el lema de la mobilització -'Pels drets i les llibertats, vaga general'- i el moment triat per fer-la evidencia que part de la intenció és mostrar el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics feta pública ahir.

"La interpretació absolutament oberta del delicte de sedició ens planteja un problema a tots i a totes, i a tot arreu de l'estat", ha assenyalat Carles Sastre, secretari general de la Intersindical-CSC. Segons la sentència del Tribunal Suprem, ha dit, qualsevol vaga, piquet o manifestació es pot llegir des de l'òptica de la sedició. "Els drets i llibertats estan més en risc que abans i aquesta lectura s'ha de fer i s'ha d'explicar", ha afegit. Els estibadors del Port de Barcelona ja han anunciat que s'hi sumaran aturant la seva activitat dotze hores.

En comunicat emès ahir, IAC-CATAC exigia "la llibertat de totes les preses polítiques". "Com a sindicat sempre hem defensat i defensarem que el poble català té dret a decidir col·lectivament sobre tot allò que li afecta". Sobre el judici i la decisió del tribunal, l'entitat sindical va criticar que "quasi s’ha obviat la presumpció d’innocència de les persones investigades atès que la fiscalia en no existir proves ni de sedició, ni de rebel·lió ho ha fiat tot a l’intent dels jutges del Suprem d’obligar a les persones investigades a demostrar la seva innocència".

L'acte central de la mobilització del proper divendres serà una manifestació que començarà als Jardinets de Gràcia a les 17 hores, i que hauria de baixar fins a la Gran Via de Barcelona. De moment, segons han compartit avui els esmentats sindicats, ni CCOO ni UGT s'han posat en contacte amb ells, però entenen, han dit, que els comitès d'empresa miraran de negociar serveis mínims i estudiar quina adhesió fan a la vaga. Pel que fa a CGT, han matisat, han tingut converses que els fan creure que una part del sindicat s'hi adherirà, tot i la decisió de no convocar formalment. "Pensem que totes les nostres demandes ja fa anys que ofeguen a la població, així que entenem que hi haurà una aturada significativa en el teixit productiu de Catalunya", ha assegurat Assumpta Barbens, portaveu de la IAC.

Suport a Dolors Bassa

Ahir, però, UGT va enviar "tot el suport" a l'exconsellera Dolors Bassa, exdirigent de l'organització i condemnada a 12 anys de presó pel Suprem. "Volem que estiguis en llibertat, et volem entre nosaltres i et volem a casa envoltada de la gent que estimes. Des de la UGT no pararem de reivindicar i treballar per la teva llibertat", declarava el comunicat.

Així mateix, el sindicat va demanar una resposta "pacífica" a la sentència, que "afecta també drets socials i democràtics, no només de les persones afectades". "La judicialització del procés ha provocat que es posin novament en qüestió els drets i llibertats d’expressió i de manifestació i, per tant, els drets pels quals hem lluitat tants anys des del nostre sindicat", assenyalava el text.

Per la seva banda, el sindicat CGT també va emetre un dur comunicat de condemna a la sentència del Tribunal Suprem. "Un cop coneguda la sentència constatem que s’ha escrit una nova pàgina en el rearmament repressiu i punitiu de l’estat, ja que obre la porta a tipificar amb el delicte de sedició reunions i manifestacions incòmodes a l’Estat i al govern de torn", va dir el sindicat.

stats