Ús del català

Que els taxistes tinguin un B2 de català: la proposta d'Élite per a la nova llei del taxi

Denuncien fraus en l'acreditació de les llengües, cosa que volen evitar en la llei que s'hauria d'aprovar al Parlament durant el 2024

2 min
Un usuari agafant un taxi en una parada de Barcelona.

BarcelonaEl sindicat Élite Taxi ha anunciat avui que demanarà que la nova llei del taxi de Catalunya inclogui l'obligatorietat de tenir el nivell B2 de català per obtenir una llicència i per als conductors de VTC. L'associació també reclama que s'hi afegeixi que els taxistes en exercici estiguin obligats a fer cursos de reciclatge per assolir el nivell mínim. La llei s'està redactant i hauria d'entrar al Parlament el 2024.

Inscriu-te a la newsletter Llengua En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

Segons els mateixos taxistes, el taxi "és un símbol de la ciutat", "un aparador i un prescriptor del país", de manera que han de "transmetre que aquí hi ha una llengua, una cultura i una història molt dignes de ser tingudes en compte". A més, asseguren que qualsevol persona del país ha de poder ser atesa en la seva pròpia llengua quan puja a un taxi, "cosa que per desgràcia actualment no passa, i hi hem de posar remei urgentment".

Malgrat això, és obligatori que els taxistes entenguin el català, i hi ha multes de fins a 250 euros en cas que no es compleixi el Reglament Metropolità del Taxi. Fins ara, els requisits de l'Àrea Metropolitana de Barcelona són que els taxistes han de conèixer les dues llengües oficials de Catalunya, el català i el castellà, i com a mínim han de tenir l'A2 d'una i el B1 de l'altra, sense especificar quina han de saber més. En cas que els conductors siguin llatinoamericans i, per tant, parlin castellà, se'ls demana l'A2 de català. Cal tenir en compte que l'A2 és el nivell més bàsic.

Élite demana que a les proves d'accés hi hagi comprensió lectora, redacció i expressió oral per "evitar fraus massius", tal com ha passat amb la identificació de persones que "han copiat i/o falsificat els certificats de català", denuncien. Segons Élite, hi ha diversos arrestats per aquest motiu.

Un dels objectius de la nova llei del taxi (a més de la polèmica regulació de les VTC, les empreses d'intermediació i el règim tarifari) hauria de ser la formació dels conductors en seguretat viària, educació ambiental i atenció al client.

stats