El català a les plataformes
Llengua 17/03/2023

Vols veure més sèries i cinema en català? Ho hauràs de demanar així

Nova campanya de Plataforma per la Llengua finançada amb 50.000 euros recaptats pels supermercats BonPreu

2 min
Una espectadora de sèries de televisió

BarcelonaVols veure cinema i sèries en català a les plataformes? Doncs no és tan fàcil.

Inscriu-te a la newsletter Llengua En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

És habitual que no hi hagi disponible el català en el ventall de llengües a escollir. Però a vegades sí que hi és, i el consumidor ho desconeix. L'únic camí que troba és anar comprovant-ho títol per títol i plataforma per plataforma. Per estalviar-te aquesta feinada, existeixen dues plataformes online que centralitzen l'oferta audiovisual en català, Goitaquèfanara.cat i Desdelsofà.cat. Les dues webs permeten buscar les produccions doblades i subtitulades que hi ha disponibles en streaming i fins i tot als cinemes.

El català, però, continua sent residual a l'audiovisual. Per incentivar que les plataformes posin a disposició més títols en català, s'engeguen dues campanyes. Una porta el lema de #GoitaQuèNoFan i ha de servir per fer pressió popular perquè les plataformes incloguin a les pel·lícules i sèries que ofereixen els doblatges i subtítols que ja existeixen en català (habitualment, a més, subvencionats) però que fins ara no incorporen. L'altra campanya és #FesPlayAlCatalà, i vol difondre els continguts audiovisuals en català que ja es poden trobar a internet. Les dues campanyes s'han finançat amb els més de 50.000 euros recaptats fa un any amb l'arrodoniment solidari dels supermercats Bonpreu i Esclat que ha destinat a la Plataforma per la Llengua.

Gràcies als donatius, Goitaquefanara.cat ha pogut automatitzar el sistema per detectar els doblatges i subtítols en català que les plataformes encara no ofereixen, malgrat que n'existeix la versió. D'aquesta manera, des de les xarxes, els usuaris podran reclamar-les. D'altra banda, Desdelsofa.cat difondrà a TikTok i les altres xarxes les estrenes i els clàssics disponibles en català, i farà pedagogia sobre la importància de triar les versions en català dels continguts disponibles.

Durant l'any 2022 s'han afegit a les plataformes més de 700 títols en la nostra llengua.

stats