Escalfament global

El 2022 va ser l'any més sec i més càlid a Catalunya com a mínim des del 1950

La intensitat i la durada de les sequeres ha augmentat durant les últimes dècades i la precipitació és cada cop menys abundant al Pirineu

2 min
Fotyografia recent de l'estat de l'embassament de Sau.

BarcelonaEl Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat un nou butlletí d'indicadors climàtics que ja inclou tota la informació de l'excepcional any 2022. Els tècnics del Meteocat reafirmen una cosa que ja sabíem: l'any passat va ser amb molta diferència el més càlid que s'hagi mesurat a Catalunya, però en el conjunt del país també va batre el rècord de manca de precipitació. De manera general a Catalunya va ploure un 30,4% menys del que sol fer-ho, una dada que supera per poc la d'anys recents també molt secs, com el 2017 o el 2007. També en el conjunt d'Europa el 2022 va ser l'any més sec des que se'n tenen dades.

Malgrat que durant les últimes dècades hi ha hagut bastants anys molt secs a Catalunya, els climatòlegs del Meteocat no s'atreveixen encara a afirmar que en general la precipitació està disminuint al país, però sí que veuen una tendència a la baixa estadísticament significativa en diverses estacions del Pirineu i Prepirineu, una dada preocupant perquè és on neixen els principals rius. Tot i que de mitjana la precipitació no està clar que estigui disminuint, sí que s'observa un augment dels períodes de sequera, tant pel que fa a durada com a intensitat.

Pel que fa a temperatura, el 2022 va esmicolar qualsevol dada precedent. En comparació al període de referència 1961-1990, a Catalunya de mitjana va haver-hi 2,7 °C més dels que tocaria, una anomalia totalment excepcional si es té en compte que fins ara no hi havia hagut cap any en què aquesta anomalia hagués passat d'1,6 °C.

L'informe del Meteocat també inclou dades sobre fenologia, és a dir, sobre la relació entre el clima i les plantes i els animals. Un aspecte important del 2022 són les segones floracions de plantes com la ginesta i el fonoll i d’alguns arbres fruiters com el cirerer, la prunera i la perera a causa de les altes temperatures del mes d'octubre. En anys anteriors ja s'havia percebut aquest fenomen, però segons el Meteocat l'any passat es van rebre una gran quantitat d'observacions des de moltes comarques relacionades amb aquest aspecte.

stats