Medi Ambient

4.000 milions de persones al món sota una "crisi de l'aigua sense precedents"

Un total de 25 països fan servir regularment el 80% de les seves reserves hídriques, segons un nou estudi

2 min
Sequera en camps de cultiu

BarcelonaFa només cinc mesos l'ONU alertava del "risc imminent d'una crisi mundial de l'aigua". Aquest dimecres ho fa també una de les institucions de recerca més prestigioses en matèria climàtica i mediambiental, el World Resources Institute (WRI). Segons el seu nou estudi, almenys 25 països del món fan servir regularment més del 80% de les seves reserves d'aigua. Això implica més d'una quarta part de la població mundial que afronta un estrès hídric molt greu.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

"El món encara una crisi de l'aigua sense precedents", afirma el nou estudi també en les seves conclusions. L'informe també constata que fins a 4.000 milions de persones, la meitat de la població mundial, pateixen escassedat d'aigua almenys un mes a l'any, un fet que ja havia apuntat també un dels últims informes de l'IPCC, el grup de científics climàtics de l'ONU. El nou informe del WRI afegeix, però, que cap al 2050 aquesta població podria ser ja el 60% dels habitants del món.

Els cinc països del món que pateixen més escassetat d'aigua són Bahrain, Xipre, Kuwait, el Líban i Oman, però la llista de 25 estats que consumeixen més del 80% dels seus recursos hídrics n'inclou també d'altres, com l'Aràbia Saudita, Xile, Bèlgica o Grècia. La demanda d'aigua no para de créixer, especialment a l'Àfrica, tot i que a Europa i els Estats Units es manté estable, diu l'informe. Aquesta demanda s'ha duplicat des dels anys 60, a mesura que creixia la població mundial, però també perquè el model de consum de molts països superava de molt el de les necessitats bàsiques.

Aquest institut nord-americà ha analitzat fins a 13 indicadors de risc dels recursos hídrics del món. I ha traduït les seves conclusions també en termes econòmics: segons l'informe, el 31% del PIB mundial, uns 70 bilions de dòlars, estarà exposat a un elevat risc d'estrès hídric l'any 2050, quan el 2010 era el 24%. Només quatre països, que són l'Índia, Mèxic, Egipte i Turquia, acumulen la meitat d'aquest PIB en perill per al 2050.

El 60% de l'agricultura del món

Aquesta crisi de l'aigua afecta especialment la producció d'aliments. Segons el nou estudi, el 60% de l'agricultura de regadiu del món s'enfronta a un estrès hídric extremadament elevat, sobretot la canya de sucre, el blat, l'arròs i el blat de moro.

"El món està fracassant a l'hora de prioritzar el tema de l'aigua", remarca l'informe, que recorda que els recursos hídrics són "centrals per aconseguir els objectius climàtics, per alimentar una població global creixent i per garantir les necessitats bàsiques de supervivència". "Existeixen solucions efectives i assequibles, ara necessitem voluntat política", afegeix.

Tot i que l'informe no entra en les causes sinó que només analitza els nivells d'estrès hídric, sí que deixa clar que "una millor gestió de l'aigua" és imprescindible i remarca que la crisi climàtica no fa més que agreujar la situació. "El canvi climàtic està empitjorant el problema intensificant les inundacions i les sequeres, canviant els patrons de precipitació, alterant el subministrament d'aigua i accelerant la fusió glacial i l'augment del nivell del mar", apunta. L'aigua no només és indispensable per a la vida, sinó també per a l'agricultura, la seguretat alimentària i la salut, ja que "la majoria de crisis de salut pública estan creades per l'aigua, siguin inundacions, sequeres o malalties originades a l'aigua".

stats