Crisi Climàtica

Més de 25.000 llars metropolitanes consumeixen el doble d'aigua que la mitjana

Cervelló, la Palma de Cervelló i Corbera de Llobregat incompleixen els topalls per pèrdues a les canonades que superen el 50%

4 min
Un carrer, al municipi de Cervelló, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa sequera greu obliga a l'escrutini del consum d'aigua a tots els municipis, la majoria dels quals ja tenen restriccions vigents des de fa mesos. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el consum mitjà de totes les ciutats està per sota dels 230 litres permesos per la situació d'excepcionalitat decretada pel Govern. Malgrat tot, si s'acosta la lupa es detecten incompliments i consums excessius. En l'àmbit domèstic, s'han detectat més de 25.500 llars que tenen el consum disparat i que estan gastant, com a mínim, el doble de litres al dia que la mitjana metropolitana: si una llar de l'AMB gasta 103 litres per habitant i dia (a Catalunya la mitjana són 117), aquestes que se surten de la corba estan superant els 200 litres, segons ha alertat el regidor de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident d'Ecologia de l'AMB en funcions, Eloi Badia.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i Begues són les que tenen un percentatge més gran de "grans consumidors domèstics" (superen el 4% del total dels particulars), mentre que al Prat de Llobregat, el Papiol i Santa Coloma de Cervelló pràcticament són casos testimonials (no arriben ni al 0,2%). "La correlació és clara: es tracta de cases unifamiliars, que poden tenir jardí o piscina i que encara no estan fent els hàbits correctes", ha afirmat Badia, que ha afegit que tots rebran una carta en què se'ls advertirà al pròxim rebut de l'aigua. Per fer aquesta estimació, l'AMB ha agafat les llars amb consums que superen els 600 litres al dia i, com que no disposa de dades reals de padró, ha calculat que hi viuen com a molt tres persones, perquè si fossin més tindrien dret a un canvi de tram que els abaratiria la factura de l'aigua.

"En aquestes llars trobem camp per córrer, perquè són consums que no s'han de produir", ha justificat Badia, que ha calculat que reduir a la meitat el que gasten aquestes 25.000 llars suposaria un estalvi de 2,5 hm³. Malgrat això, ha destacat que, globalment, l'AMB presenta unes dades de consum d'aigua molt "ajustades": amb els actuals 165 litres de mitjana per habitant i dia es trobaria dins dels llindars legals fins i tot si a la tardor, com ha vaticinat el Govern, bona part del país es declara en emergència per la sequera si la situació pluviomètrica no ho evita.

Carrer Santiago Rusiñol a Sant Cugat.

Si s’agafen les dades de consum total (domèstic, econòmic i agrícola si és el cas) per municipis, hi ha tres ciutats metropolitanes que superen, amb dades del mes de maig, els límits vigents: són Cervelló, la Palma de Cervelló i Corbera de Llobregat. La raó d'aquest incompliment, però, són fonamentalment les pèrdues a la xarxa de distribució. Els seus sistemes de canonades tenen fuites per on es perd entre el 50% i prop del 60% de l'aigua, segons càlculs de l'AMB. "No és que els seus veïns estiguin fent grans consums domèstics, sinó que les xarxes tenen pèrdues importants", ha apuntat Badia.

En part, hi té a veure la morfologia d'aquests municipis, amb força urbanitzacions i nuclis molt dispersos que fan que els quilòmetres de xarxa de distribució creixin exponencialment i, també, la necessitat d'invertir en el seu manteniment. "El que cal en aquests casos són inversions importants i que presentin projectes a la línia d'ajudes que ja ha tret l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per poder fer millores", ha apuntat el responsable de l'AMB, que malgrat tot ha dit que s'han enviat cartes a tots els usuaris perquè estiguin al corrent de la situació al municipi i facin "un esforç addicional".

A Cervelló, per exemple, la xarxa de canonades és de 12 metres per habitant, molt per sobre dels escassos dos metres per habitant de mitjana a l'àrea metropolitana. A més, l'extensa xarxa d'aquesta ciutat metropolitana té un rendiment de només el 42%; és a dir, que gairebé el 60% de l'aigua que circula per les canonades no arriba a cap consumidor. Cervelló, però, també té casos de consumidors particulars amb el consum disparat: uns 139 que representen el 3,5% dels usuaris domèstics.

A l'espera de les dades de l'ACA

La radiografia sobre el consum d'aigua metropolità a l'àmbit de Barcelona serveix com a pinzellada per situar on s'han de centrar esforços (d'estalvi però també inversors) els pròxims mesos. Les dades facilitades per l'AMB i extretes de l'ACA arriben quan aquest organisme encara no ha fet públic el detall dels consums de tots els municipis catalans, la majoria ja afectats per topalls que imposa la sequera. El departament d'Acció Climàtica fa setmanes que assegura que treballa per recopilar-les totes i s'ha compromès a fer públic el detall abans que acabi el mes de juny.

Cada turista gasta tant com dos barcelonins

La ciutat de Barcelona té uns consums totalment alineats amb la mitjana de l'AMB –168 litres per habitant i dia, que es redueixen a 104 litres si s'agafen només els consums que fan els particulars–. Ara bé, anant al detall, s'han detectat al voltant de 13.000 usuaris domèstics amb consums per sobre dels 200 litres per habitant i dia (representen l'1,67% del total) i principalment concentrats als districtes de Sarrià-Sant Gervasi, les Corts i l'Eixample. En aquestes xifres, però, no s'ha pogut calcular la situació de Ciutat Vella, on la gran concentració de pisos antics amb un sol comptador per finca dificulta una radiografia real de consum per càpita.

L'estudi de l'AMB, a més, fa una estimació de la despesa corresponent als turistes prenent una mostra de 60 hotels de la ciutat. De mitjana, aquests visitants consumeixen al dia el doble d'aigua que un veí de la ciutat, uns 197 litres per pernoctació segons dades del 2022. Per tipus d'establiment, els valors varien molt: d'una despesa de més de 300 litres per plaça i dia als hotels de cinc estrelles i gran luxe als més de 200 litres en apartaments i habitatges d'ús turístic, fins a consums molt més moderats en hotels de categories inferiors, com els 136 litres en els de només una estrella.

Badia ha subratllat que ja fa temps que es treballa amb el Gremi d'Hotels per reconduir aquestes xifres. I que tant aquests establiments com la llista de 800 grans consumidors d'aigua identificats en tota l'àrea metropolitana (aquí entrarien des d'indústries fins a establiments de tota mena i sector) també rebran una missiva perquè redueixin un 15% el consum d'aigua.

stats