Canvi climàtic

Un any de rècords de calor consecutius i superant els crítics 1,5 ºC

L’últim informe de Copernicus corrobora que el mes de maig també ha estat de rècord al planeta

2 min
El canvi climàtic segueix batent rècords de calor.

BarcelonaLa temperatura mundial ja porta un any batent rècords de calor de forma consecutiva. Així ho conclou el nou informe del Servei de Canvi Climàtic del programa europeu Copernicus publicat avui, Dia Mundial del Medi Ambient, que conclou que aquest últim mes també ha estat el maig més càlid a nivell global des que es tenen registres. Dotze mesos seguits de rècords de calor i assolint o superant els 1,5 ºC respecte a la mitjana de l’era preindustrial.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, des del juny del 2023 fins al maig d’aquest any s’han assolit temperatures globals de 0,75 ºC per sobre de la mitjana del període 1991-2020, i 1,63 ºC per sobre de la mitjana de l’època preindustrial. Si ens fixem concretament només en aquest mes de maig, l’anomalia ha estat d’1,52 ºC per sobre del període preindustrial i de 0,65 ºC respecte al període 1991-2020.

Unes dades preocupants que corroboren l’avenç imparable del canvi climàtic en el conjunt del planeta. El fet que aquest últim any s’hagin assolit o superat constantment els 1,5 ºC per sobre de la mitjana del període preindustrial, implica que les temperatures s'han situat pel damunt dels objectius fixats en l’Acord de París per aquest segle. ‘’És impactant, però no sorprèn que hàgim assolit aquesta ratxa de dotze mesos consecutius batent rècords de calor’’, assegura Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus. "Vivim temps sense precedents, però també tenim una habilitat sense precedents en el seguiment del clima, i això pot ajudar a informar les nostres accions’’, afegeix, i assegura que si s’aconsegueix reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle aviat i impulsar les energies renovables encara seríem a temps de recuperar temperatures ‘’fredes’’ a finals del segle XXI.

Per la seva banda, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, també ha mostrat la seva preocupació per aquestes dades: ‘’El nostre planeta està intentant dir-nos alguna cosa, però no l’estem escoltant’’. Guterres conclou les seves declaracions fent una crida a la presa de mesures immediates per tal de frenar el canvi climàtic: ‘’És temps de crisi climàtica; ara és el moment de mobilitzar-se, actuar i lluitar’’.

Nous rècords de calor els pròxims anys

La publicació de l’informe de Copernicus ha coincidit amb l’actualització de la Predicció Climàtica Anual a Decennal de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i de l’Oficina Meteorològica del Regne Unit. Les dades indiquen que en els pròxims cinc anys se superarà almenys una vegada el rècord anual de calor mundial assolit el 2023. En aquest sentit, les Nacions Unides també reiteren que en els pròxims anys se seguiran assolint o superant els 1,5ºC respecte a l’era preindustrial.

stats