Medi Ambient

La Greta Thunberg catalana que vol alliberar tots els dofins

Olivia Mandle denuncia que Espanya és l'estat europeu amb més cetacis en captivitat

Elisenda Forés Català
3 min
Retrat a Olivia Mandle, activista climàtica creadora del moviment social per acabar amb els delfinaris. Diari ARA, Víctor Cabo.

BarcelonaTirabuixons, pilotes, salts passant per dins d'un cercle i, de premi, cacauets. El primer cop que l'activista Olivia Mandle va veure l'espectacle dels dofins a dins del tanc del Zoo de Barcelona només tenia cinc anys i va demanar als seus pares si un cop acabada aquella exhibició els animals podrien tornar al mar. "Tu sí que pots tornar a casa, però ells no", li van respondre. A partir d'aquell dia, l'Olivia va decidir que "salvar els dofins i el planeta" seria el seu objectiu. Avui, aquesta activista catalana de només 16 anys s'ha fet un nom entre les veus més joves i combatives en defensa del medi ambient.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La seva lluita a favor dels dofins té encara molta feina al davant: Espanya no només manté els espectacles, sinó que és el país europeu amb més cetacis en captivitat i el sisè a tot el món darrere de països com els Estats Units, Rússia i la Xina. Aquest dijous, Mandle ha dut el seu clam al Congrés de Diputats en forma de 154.000 signatures perquè es tanquin tots els delfinaris a Espanya, com va fer el 2020 el Zoo de Barcelona. De la mà de la World Animal Protection (WAP), una entitat amb més de setanta anys d'experiència, té previst reunir-se amb el grup de Més País perquè ajudi a fer que el debat s'afronti d'una vegada: "Esperem que sigui la primera de moltes reunions amb plataformes polítiques", ha expressat a l'ARA Sandra Campinas, una portaveu de l'entitat.

Mandle, que des del febrer de l'any passat és ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea, va engegar la campanya a favor de la llibertat dels dofins fa dos anys a través de la plataforma Change.org. El seu #noespaisparadelfines ha quallat a les xarxes i en el món científic i ha rebut el suport d'activistes-influencers com Charlie Sarrià, Carlota Bruna i Pol Vives. L'objectiu, diu l'activista, és seguir el camí que han fet abans països com el Canadà, Costa Rica, el Regne Unit i recentment França, que ja han aprovat la prohibició del captiveri d’aquests mamífers. 

Olivia Mandle, activista climàtica creadora del moviment social per acabar amb els delfinaris.

Encara són un reclam turístic

Els països on encara és legal organitzar espectacles amb dofins els han convertit en un reclam per als turistes que no poden accedir als xous en els seus països d’origen. Concretament, aquestes exhibicions són la tercera activitat més turística que involucra animals silvestres. Un exemple d’això és l’estratègia de la Xina, que ha decidit augmentar el nombre de parcs temàtics aquàtics de 39 a 76 en només quatre anys, segons dades de l'entitat animalista WAP. Per fer-hi front, a més de donar suport a projectes d’intervenció directa com el de Mandle, l’organització mundial també es dedica a fer una tasca de conscienciació als principals països consumidors d’aquestes exhibicions. En el cas d'Espanya, els visitants procedents del Regne Units són els més habituals als delfinaris, segons l'entitat.

Mandle ja va intentar incloure la petició de prohibir el captiveri dels cetacis en l’avantprojecte de llei de benestar animal de l’any 2022, però la moció es va desestimar. Ara hi torna amb l'acció de presentar les signatures al Congrés i obrir una escletxa perquè la proposta arribi al debat polític.

Olivia Mandle amb reconeguts activistes i científics davant del Congrés de Diputats.

La batalla d'aquesta jove catalana, però, ve de lluny. Amb 14 anys, i també a través de Change.org, va demanar al Zoo de Barcelona i a l'Ajuntament el trasllat dels últims tres dofins de la ciutat a un santuari marí. No se'n va sortir i van anar a parar a l'aquari d'Atenes. Ni llavors ni ara, assegura, es donarà per vençuda en el seu propòsit d'un món que convisqui amb molta més harmonia amb el medi i la seva fauna. "Tothom pot ser activista des del seu metre quadrat", anima. Segons Mandle, només es tracta de tenir clars els somnis i creure-hi fins al final: "Només llavors s'aconseguirà salvar el món".

stats