L'Ebre es reactiva contra la interconnexió amb Barcelona: "És un transvasament de manual"

La Plataforma en Defensa de l'Ebre prepara mobilitzacions per als pròxims mesos

2 min
El riu Ebre al seu pas per Tortosa.

L’Ampolla"Lo riu és vida" és un dels lemes que més van calar en les manifestacions multitudinàries contra el Pla Hidrològic Nacional i el transvasament de l'Ebre que va impulsar el govern de José María Aznar ara fa una mica més de vint anys. I, malgrat que al sud de Catalunya aquell crit no ha desaparegut mai, la sequera i les polítiques de gestió de l'aigua que se'n deriven el poden reactivar. "Els lobis econòmics, socials i mediàtics de l'àrea metropolitana de Barcelona han posat el punt de mira en l'Ebre i proposen un transvasament com a solució per fer arribar aigua a les àrees més poblades de Catalunya. Ells en diuen interconnexió de xarxes entre el Consorci d'Aigües de Tarragona i el sistema Ter-Llobregat, però això és un transvasament de manual", ha denunciat aquest dimecres el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) Manolo Tomàs.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Segons Tomàs, fa temps que el futur del Delta està compromès per la falta de cabal i de sediments. "Cada any perdem metres de platja, els camps de cultiu s'estan salinitzant i el desequilibri territorial s'aguditza. La confrontació social no ens agrada, però serà inevitable si el govern català i el govern central es dobleguen a la pressió dels grans lobis empresarials", ha afirmat. Segons la PDE, la dessaladora del Foix a Cunit, l'enviament d'aigua des de Sagunt (que consideren una mesura "cara, inoperant i insuficient") o la justificació que seria una mesura reversible són indicis que l'opció de la interconnexió s'acabarà posant damunt la taula.

Com que s'apropa l'estiu i l'arribada de pluges reparadores encara és una incògnita, tot fa pensar que els pròxims mesos la tensió sobre les polítiques hidrològiques anirà en augment. Per això la PDE ha iniciat una campanya per reactivar la lluita, amb conferències i debats en poblacions del sud del país com Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja, però també a Barcelona i Girona. "Sota el lema «Fes-te activista. Implica-t'hi» ja hem aconseguit moltes adhesions. A més, tenim aliances amb organitzacions mediambientalistes del centre i del nord de Catalunya per buscar complicitats en la lluita de la PDE", segons Tomàs.

Cerca de suport institucional

La plataforma també ha buscat el suport institucional i ja fa setmanes que ha començat a impulsar mocions de rebuig a la interconnexió de xarxes en ajuntaments i institucions de les terres de l'Ebre. "Els ajuntaments de Tortosa, Amposta, la Sénia, Ulldecona, Roquetes, el Consell Econòmic i Social de les Comarques de l'Ebre, la Cambra de Comerç de Tortosa i la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre ja les han aprovat. I això representa una base sòlida i homogènia de suport institucional. Ni tan sols en la lluita contra el Pla Hidrològic Nacional de fa vint anys vam aconseguir tantes adhesions", es congratulava el també portaveu de la PDE Joan Antoni Panisello.

Aquest dimecres l'entitat també ha anunciat la convocatòria de la 19a assemblea general de la PDE prevista per al pròxim divendres 15 de març al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, a les 20 h. En la trobada, que servirà per calibrar l'empenta del moviment, es plantejaran noves demostracions de força que inclouran, amb molta probabilitat, mobilitzacions per tornar a portar el crit de "Lo riu és vida" a les places i els carrers.

stats