Les pluges de diumenge han tingut un efecte escàs sobre els embassaments

L'estiu climàtic ha sigut exageradament càlid a Catalunya, però no tan dur com l'anterior

2 min
La presa de l'embassament d'Oliana, a poc més del 41% del seu volum de capacitat en una imatge recent

BarcelonaDiumenge va ser un dels dies de més pluja d’aquest any al conjunt de Catalunya. Alguns observatoris pròxims a la capçalera del Ter no havien rebut tanta aigua des del gener del 2020. Són dades que podien fer pensar en una revifada dels embassaments de les conques internes, però el repunt que han experimentat els pantans ha sigut molt modest. De mitjana les reserves no han pujat ni mig punt percentual abans d'iniciar una nova baixada que ja ha començat a notar-se aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Els embassaments de les conques internes continuen per sota del 24% i s’acosten al 21%, el nivell més baix històric, que es va registrar l'abril del 2008. La manca de tempestes durant l’agost i bona part del juliol, sumada a la calor molt forta de les últimes setmanes, probablement ha tornat a fer que el terreny s'hagi begut molta de l'aigua que va caure diumenge. L’agost s’acaba de mitjana a Catalunya amb dades bastant normals de precipitació, només ha plogut un 4% menys del que sol fer-ho gràcies a la ploguda del dia 27, que ha salvat el mes.

Evolució dels embassaments de les conques internes

La situació que arriba aquest cap de setmana pot ser positiva per a la conca de l’Ebre, però a Catalunya les pluges més abundants apunten a les Terres de l’Ebre, a prop de mar. El Meteocat té actiu un avís per pluja intensa que afecta exactament les comarques de la demarcació de Tarragona.

A les conques internes és poc probable que la situació d’entre demà i diumenge tingui cap efecte destacable. Caldrà esperar com a mínim a divendres que ve per veure una altra situació de xàfecs.

Un estiu molt dur, però no tant com l’anterior

Amb el final de l’agost ha arribat també el final de l’estiu climàtic, que agrupa els mesos sencers de juny, juliol i agost. La temperatura mitjana del mes per al conjunt de Catalunya ha sigut exageradament alta, però, tot i així, no s’ha acostat a la situació de l’any passat. Segons càlculs de l’ARA a partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat, la mitjana del país s’ha situat en 22,9 °C, lluny dels 23,7 °C de l’any passat, però clarament per sobre de qualsevol altre estiu com a mínim des del 2009.

Aquest estiu ha tingut dies de calor més extrema i una onada més forta que l'any passat, situacions que podrien no tenir precedents tampoc en dècades anteriors, però els períodes de fresca que s'han alternat entre calorada i onada de calor han deixat aquesta dada final exageradament alta, però lluny del rècord.

Temperatura mitjana de l'estiu a Catalunya
A partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat
stats