Què s'està fent per salvar els boscos catalans?

El sector forestal demana ajuts específics per protegir-se davant la sequera

3 min
sequera als boscos del Berguedà i el Pirineu

Barcelona"La pluja de la setmana passada ens ha donat un petit respir, però la ferida de la sequera és molt gran als boscos catalans", afirma contundent la directora general de Boscos i Gestió del Medi del departament d'Acció Climàtica, Anna Sanitjas. L'acumulació de tres anys de sequera ha portat els boscos al límit: masses senceres d'arbres es moren en bloc, la fauna desapareix i el risc d'incendis augmenta a un ritme vertiginós. Què s'està fent, doncs, per pal·liar-ho? Des de la conselleria asseguren que treballen en dos aspectes principals: d'una banda, les actuacions "d'emergència" adoptades per fer front a la greu sequera; i, d'una altra, les destinades a prevenir els incendis. "Totes estan centrades a generar paisatge en mosaic i preparar els boscos", subratlla Sanitjas.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

El director de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (Boscat), Jordi Tarrada, reclamava a l'ARA fa algunes setmanes que les administracions posessin en marxa un pla d’emergència dotat d'ajuts per fer front a l'impacte de la sequera als boscos. "Arriben ajudes ordinàries i de prevenció d’incendis, però no hi ha un ajut específic per la sequera. Els boscos no són una prioritat", lamentava. Davant aquesta petició, Sanitjas es limita a dir que la conselleria "ja hi treballa".

De moment, el Govern assenyala que una de les actuacions clau que han engegat és la retirada d’arbres morts per sequera, que generen perill per a les persones (com ara per risc de caiguda) i els que estan en zones estratègiques de risc d’incendi. També es faran aclarides “perquè els arbres no morin”. De fet, és una mesura apuntada pel catedràtic emèrit d’ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) Narcís Prat a la jornada Mesures per reduir l’impacte de la sequera al verd urbà. Segons l’expert, el 68% del territori català està ocupat per boscos i aquesta quantitat d’arbres absorbeix molta aigua. 

"Cada vegada hi ha més boscos, molt densos, que s'estan morint perquè els arbres competeixen entre si per l'aigua", hi va afirmar Prat. De fet, en el cas concret de la demarcació de Barcelona, un de cada tres boscos veurà agreujada "de forma significativa" la mortalitat per estrès hídric entre el 2040 i el 2050, segons el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals. Per a Prat, la solució "és molt senzilla": "Si voleu aigua, heu de gestionar el bosc, la qual cosa també serveix perquè hi hagi menys incendis".

Full de ruta de prevenció

La Generalitat sí que ha anunciat que destinarà una línia d'ajuts per comprar maquinària forestal, així com una tala d'arbres de forma quirúrgica a les capçaleres dels rius perquè arribi més aigua als embassaments. També s'ha obert una línia d’ajuts destinada a les finques privades –el 75% de la superfície forestal de Catalunya és privada– i s’han reforçat els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que per primer cop a la història han avançat quatre mesos l’operació d’estiu. Amb tot, la directora de Boscos i Medi Ambient ressalta que l'objectiu és "l'equilibri i la multifuncionalitat del bosc": "No estem fent res que no sigui gestió forestal sostenible".

La resta d’accions s’emmarquen, majoritàriament, al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals, que es va posar en marxa el 2022. “No és una reacció a la sequera. És un full de ruta que tenim des d’aleshores”, aclareix la directora general de Boscos. Les mesures inclouen, en primer lloc, el disseny i l'execució d’infraestructures estratègiques per prevenir incendis, com ara pistes forestals estratègiques i punts d’aigua, en zones de protecció prioritària. Per exemple, el Montseny o el cap de Creus. “Valorem els punts estratègics que ajudaran els bombers a apagar els incendis”, resumeix. 

A més, s’ha invertit una partida a modernitzar el material i els vehicles de les agrupacions de defensa forestal (ADF) i s’han augmentat les ajudes per mantenir les franges de protecció perimetral en urbanitzacions i nuclis urbans que limitin amb terrenys forestals. “També hem millorat la predicció del risc d’incendi. Cada dia pots comprovar si el teu municipi està en perill alt, molt alt o extrem”, afegeix Sanitjas. 

Totes aquestes mesures pretenen “reduir l’impacte de la sequera als boscos”, segons fonts governamentals. “Hem d’assumir que en un escenari de canvi climàtic global els ecosistemes canviaran i els boscos s’hi hauran d’adaptar. La manera d’ajudar-los és gestionant-los, tenint-ne cura i aprofitant-los”, afirma.

stats