Medi Ambient

Menys cafè, cacau i carn vermella: el pla de la UE per frenar la desforestació

L'Eurocambra vota prohibir la importació de primeres matèries que contribueixen a la degradació forestal a tot el món

3 min
Una zona desforestada per un incendi,  a l'Amazones, a Brasil

Brussel·lesNomés entre el 1990 i el 2020 s'ha perdut una superfície de boscos al món superior a tot el territori de la Unió Europea. I un 10% d'aquesta desforestació ha estat provocada pels Vint-i-set, segons les dades de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO, en les seves sigles en anglès). S'estima que el bloc comunitari ha destrossat més de 420 milions d'hectàrees de bosc durant aquests vint anys, i dues terceres parts d'aquesta superfície han passat a ser explotades per agricultors d'oli de palma i de soja. El cacau ha provocat gairebé el 8% de la desforestació, el cafè un 7% i, entre d'altres, les explotacions ramaderes de vedelles un 5%.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, la Unió Europea fa temps que té l'objectiu de reduir el consum de productes que provoquen desforestació i, aquest dimecres, el Parlament Europeu ha donat el seu vistiplau definitiu —552 vots a favor, 44 vots en contra i 43 abstencions— a una normativa pionera que prohibirà la venda d'alguns productes que hi contribueixen. "Els prestatges dels nostres supermercats s'omplien massa sovint amb productes coberts de cendres de les selves tropicals calcinades i ecosistemes irremeiablement destruïts, que a més han acabat amb els mitjans de subsistència de poblacions indígenes", ha destacat després de la votació el ponent del text, el conservador Christophe Hansen.

De moment, la llista de productes —que s'anirà actualitzant— que estaran sotmesos a aquesta legislació són l'oli de palma, la soja, el cacau, el cafè, la carn de vedella, el cautxú, el carbó vegetal, la fusta i el paper imprès. També es veuen afectats els seus derivats, com la xocolata, el cuir o mobles.

Estendre la lluita contra el canvi climàtic arreu

Segons la revista científica Science, a Europa gairebé no es degraden els boscos per extreure'n aquests productes: gairebé el 60% de la destrossa forestal es concentra a l'Amèrica Llatina i el 30% a l'Àsia. És per això que la Unió Europea no només té la intenció de reduir al màxim la desforestació que es produeix dins de les seves fronteres, sinó a tot el món. Així, el bloc comunitari vol estendre la lluita contra l'emergència climàtica arreu, i obligarà les empreses dels estats membres a vigilar i verificar que si importen aquests productes de països tercers tampoc no han contribuït a la desforestació.

A més, les companyies hauran de confirmar que els seus subministradors respecten les lleis del país productor i els drets de les comunitats locals o poblacions indígenes de la zona, cosa que ara en molts casos no s'està complint, tal com va poder comprovar l'ARA amb els cultius de soja al Brasil. Per assegurar-se el compliment de la normativa, la llei preveu sancions efectives i obliga les empreses a recopilar informació geogràfica precisa sobre les terres de cultiu d'on s'extreuen les primeres matèries que utilitzen. En aquest sentit, la Comissió Europea està preparant una llista dels països o regions que presenten un risc de degradació forestal més greu —risc alt, estàndard o baix— i, segons quina sigui la seva classificació, els controls a les companyies seran més o menys estrictes.

Després que els estats membres, l'Eurocambra i la Comissió ja hagin negociat la iniciativa i hagin arribat a l'acord, només falta que el Consell la formalitzi. Quan el reglament entri en vigor, els grans distribuïdors i comerciants tindran 18 mesos per implementar les noves normatives. Les petites i mitjanes empreses encara tindran més temps d'adaptació —no s'ha estipulat encara quant— i algunes excepcions en el compliment de la llei.

stats