Figura a reivindicar

El 33 estrena el premiat documental sobre l’enigmàtic músic Robert Gerhard

Xavier Bosch i Josep Badell dirigeixen aquesta peça sobre una figura clau de la primera meitat del segle XX

2 min
Una imatge del documental 'Revolutionary Quartet. L'enigma Gerhard'.

BarcelonaUn misteri que comença a obrir-se arriba aquest dijous a la nit al canal 33 (22.45 h), en forma de pel·lícula. Es tracta de Revolutionary Quartet, l’enigma Gerhard, guanyadora la setmana passada del premi In-Edit 2023 al millor documental nacional. El film explora i reivindica la figura del compositor Robert Gerhard, que va deixar la seva petja en simfonies, òperes, ballets, sardanes, música per al cinema o per a la BBC. La seva exploració del dodecafonisme el va empènyer a posar les bases de la música electrònica. Considerat un equivalent de Joan Miró en el món musical, per la seva aposta decididament avantguardista, aquest català nascut a Valls el 1896 és encara un nom relativament desconegut per al gran públic, cosa a la qual vol posar remei aquesta peça audiovisual.

Per fer-ho, segueix el quartet de corda que porta el nom de Robert Gerhard i interpreta les seves peces per algunes de les sales més emblemàtiques d’Europa. Una llista extensa de musicòlegs, autors i intèrprets ajuden a configurar aquest retrat, dirigit per Xavier Bosch i Josep Badell, en el qual han estat treballant els tres darrers anys.

“És un compositor que transgredeix, que trenca, un compositor de radical avantguarda”, explica a la peça el crític Jaume Radigales. El musicòleg i assagista Oriol Pérez Treviño creu que un factor que li ha anat a la contra, per al seu reconeixement global, és el desarrelament: “Robert Gerhard és un compositor oblidat. A Cambridge no l’han vist com un compositor anglès i a Catalunya, per la seva condició d’exiliat i pel cognom Gerhard, ha quedat en una simple anècdota de la història de la música, quan és el compositor de la primera meitat del segle més important de Catalunya”, afirma.

Aquest recorregut per la vida i obra del compositor fa honor al trencament formal que va abanderar, de manera que el documental defuig la linealitat. Per contra, desplega un llenguatge integral on les imatges i l’edició acaben dibuixant –d’una manera cubista, es podria dir– un fresc sobre la música més experimental del segle passat. A banda del premi d’In-Edit, l’obra va merèixer també el llorer oficial del Festival Internacional de Cinema de Yopal, a Colòmbia.

stats