Mèdia 20/06/2019

L'Audiència Nacional crida l'atenció a 'Mira lo que has hecho' per un acudit sobre la síndrome de Down

Avala una decisió de Competència que obliga Movistar+ a respectar les persones amb discapacitat

Europa Press
2 min
No cal ser pare o mare per disfrutar de ‘Mira lo que has hecho’

MadridL'Audiència Nacional ha inadmès una demanda de Telefónica Audiovisual Digital, S.L.U., titular del canal #0 de Movistar+, contra una resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que li requeria que adoptés les mesures oportunes perquè en les seves emissions s'oferís una imatge respectuosa de les persones amb discapacitat, tal com estableix la llei de comunicació audiovisual.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sentència, que es pot recórrer en cassació, dona la raó a la CNMC, que l'any passat va cridar l'atenció a l'empresa propietària de Movistar+ en relació amb el primer capítol de la sèrie 'Mira lo que has hecho', creada per Berto Romero i emesa a #0, que incloïa una conversa entre dos personatges que Competència va considerar irrespectuosa amb les persones que tenen síndrome de Down. "Mira, quina gràcia. Algun veí retardat que ha tirat una punta de cigarreta i m'ha fet un forat a la jaqueta", deia un dels personatges. I l'altre responia: "Es diu síndrome de Down".

En opinió de l'Audiència, el tractament que es dona en aquest diàleg a les persones amb síndrome de Down i la imatge que es transmet d'aquest col·lectiu "no són adequats ni correctes des del punt de vista social i normatiu, tot i que la sèrie és una obra de ficció amb escenes humorístiques i satíriques". Telefónica havia recorregut la decisió de la CNMC al·legant la llibertat creativa dels seus guionistes, però el tribunal ho ha desestimat. L'Audiència, doncs, subscriu les paraules de la CNMC, que en la seva resolució subratllava que aquesta comparació "pejorativa i injustificada" no té ni tan sols una connotació humorística que es pugui situar en un context en què determinades mencions sobre persones amb discapacitat o sobre qualsevol persona, independentment de les seves capacitats, puguin considerar-se adequades o, com a mínim, acceptades.

El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha rebut amb satisfacció la decisió de l'Audiència Nacional i ha subratllat que el tribunal "encerta plenament" en la seva interpretació i en l'aplicació de l'ordenament. Segons l'entitat, aquesta decisió representa una "clara directriu als operadors audiovisuals" perquè en la seva programació respectin la imatge social de les persones amb discapacitat.

stats