‘El Caso’, crònica negra amb aires ‘vintage’

La 1 estrena demà una sèrie que ressuscita el rotatiu de successos de referència dels anys 60

Les rotatives del diari El Caso tornaran a girar, però només a la ficció. La 1 estrena demà a un quart d’onze de la nit la sèrie El Caso. Crónica de sucesos, un thriller d’investigació periodística que ressuscita aquest mític setmanari de successos i, alhora, li ret homenatge. Protagonitzada per Verónica Sánchez i Fernando Guillén Cuervo, que també hi aporta la idea original, la sèrie s’inspira en casos reals que van aparèixer a les pàgines del rotatiu durant els anys 60.

Els personatges de Sánchez i Guillén Cuervo són els dos pilars principals de la ficció. Ella interpreta la Clara López-Dóriga, una universitària de bona família i sense experiència periodística però amb molta ambició. Guillén Cuervo, per la seva banda, posa cara a Jesús Expósito, un periodista amb un passat complicat i una llarga trajectòria com a investigador. Malgrat que en un inici no tindran gaires punts en comú, tots dos es convertiran en els periodistes estrella de la capçalera i es veuran obligats a treballar junts per esbrinar tots els detalls dels casos més espinosos i, després, traslladar les informacions al paper.

Assassinats passionals, desaparicions de persones en estranyes circumstàncies, fenòmens paranormals i ritus satànics faran anar de corcoll aquests dos personatges al llarg de 13 episodis, cadascun dels quals girarà al voltant d’un crim en concret. Més enllà de les dificultats per aconseguir informacions sobre els delictes, els protagonistes també s’hauran d’enfrontar a la censura del franquisme i les exigències del director del setmanari, Rodrigo Sánchez ( Fernando Cayo). “ El Caso mostrava l’Espanya tràgica, l’Espanya que patia, la que no existia. Era una publicació groga que publicava el que els altres diaris no podien explicar”, assenyala Guillén Cuervo. El periodisme d’investigació jugarà, doncs, un paper fonamental a la ficció, que recrea la redacció del rotatiu en un plató de 1.500 metres quadrats. El fum del tabac, el soroll de les màquines d’escriure i els timbres dels telèfons seran constants en aquest escenari, un dels espais principals on transcorrerà la sèrie. La comissaria de policia també hi apareixerà de manera recurrent, ja que serà per on passaran la majoria d’implicats en els crims, i també els periodistes en les seves recerques d’informació.

Periodistes i policies, de costat

Coproduïda per Plano a Plano i Televisió Espanyola (TVE), El Caso. Crónica de sucesos farà confluir el món periodístic i el policial. En aquest últim les cares principals seran Antonio Camacho ( Antonio Garrido), el comissari en cap i examic de joventut de Jesús Expósito; Miguel Montenegro ( Francisco Ortiz), un policia que acaba d’ascendir, i Rebeca Martín ( Natalia Verbeke), una metge forense que intentarà que el periodista i el comissari recuperin la seva antiga amistat. Els protagonistes compartiran la redacció amb Germán Castro ( Gorka Lasaosa), un periodista i boxejador; Margarita Moyano ( Blanca Apilánez), una veterana de la capçalera, i Aníbal de Vicente ( Daniel Pérez), un redactor ingenu amb contactes en el sector eclesiàstic que li seran d’utilitat per resoldre alguns casos.

Tot i que els reptes professionals dels dos periodistes centraran bona part de la sèrie, aquesta també inclourà trames sobre les seves vides personals. Els conflictes sentimentals de la periodista amb el seu marit, interpretat per Marc Clotet, dificultaran el seu dia a dia. Així mateix, la Clara també haurà d’enfrontar-se al seu pare, un alt funcionari encarnat per Carlos Manuel Díaz que s’oposarà a la professió de la seva filla.

L’atmosfera vintage dels anys 60 també tindrà un protagonisme especial en la producció. Segons el seu director, Iñaki Mercero, un dels reptes que s’han marcat és “crear una ficció entretinguda amb una estètica que entri pels ulls”. Per aconseguir-ho, Mercero explica que han apostat per “una fotografia magnífica i arriscada, un vestuari entre pop, clàssic i avantguardista, música amena i un grup humà que forma una redacció molt heterogènia que reflecteix la societat de l’època”.