NOVETAT EDITORIAL
Mèdia 13/09/2019

Desobeir per exigir democràcia

El llibre del filòsof Ramin Jahanbegloo es podrà comprar amb els cupons de l’ARA

Ara
2 min
Desobeir per exigir democràcia

BarcelonaManifestar-se en contra del que es considera injust és un dret però també un deure moral dels ciutadans. El filòsof, historiador i polític Ramin Jahanbegloo (Teheran, 1956) repassa el pensament dels activistes de la no-violència amb el llibre L’obligació moral de desobeir (Arcàdia), que a partir del 21 de setembre es podrà aconseguir al quiosc a un preu de 12 euros entregant el cupó que els lectors de l’ARA podran trobar a la part inferior de la contraportada del diari fins a l’1 d’octubre. Els subscriptors digitals que ho desitgin podran aconseguir el cupó a través de l’Espai del Subscriptor.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El llibre, que parla de la desobediència civil i l’acció no-violenta com a forma de resistència al poder, comença amb un pròleg de Jordi Cuixart, a qui el pensador iranià va visitar a la presó de Lledoners al juliol. En el text, l’empresari i activista polític català assegura que davant del discurs de l’odi i la desigualtat creixent, “l’acció no-violenta i la desobediència civil són una obligació moral per recuperar el present i assegurar el futur dels qui encara han de venir”.

El cas de Catalunya

En el seu estudi dels moviments de desobediència civil i no-violència, Jahanbegloo ha sigut testimoni de les lluites per l’autodetereminació de Catalunya, amb la qual té una estreta relació. Des del 2008 viatja regularment a Barcelona, on ha donat classes i conferències convidat per diferents universitats, i l’any 2012 va rebre el Premi Palau i Fabre d’Assaig Internacional per L’hora de Gandhi.

L’autor assegura que de tot el que ha après en aquests anys n’ha extret una lliçó: l’autèntica condició per a la legalitat i la legitimitat de la llei no és l’acció reguladora de l’estat, sinó l’acció política dels ciutadans. “Estic convençut que mai no podrem democratitzar la nostra democràcia liberal basada en l’estat de dret si no construïm al mateix temps una societat més ètica, més humana i més plena de sentit”, assegura Jahanbegloo.

Ramin Jahanbegloo, que actualment és director del Mahatma Gandhi Centre for Nonviolence and Peace Studies i vicedegà de la School of Law de la Jindal Global University de Delhi, va estudiar història, ciències polítiques i filosofia, i es va doctorar a la Sorbona, a París. Va dirigir el departament d’estudis contemporanis del Cultural Research Bureau de Teheran entre el 2002 i el 2006, any en què va ser empresonat per les seves idees a favor de la democràcia a l’Iran. Alliberat gràcies a la pressió internacional d’un grup d’intel·lectuals de renom, va reprendre la seva docència a l’Índia, i també al Canadà, al Centre for Ethics de la Universitat de Toronto.

stats