Mitjans públics

Duart s'obre a iniciar "una nova fase de negociació" si avui no s'arriba a un acord pel conveni de TV3 i Catalunya Ràdio

Insisteix que caldrà rebaixar "sous i triennis" però assenyala que no tota la retallada ha de venir per aquesta via

Brauli Duart recorda que la ultraactivitat dels convenis col·lectius de TV3 i Catalunya Ràdio s'acabarà aquest divendres, tal com es va pactar a l'estiu entre l'empresa i els treballadors, però s'ha mostrat disposat a "obrir una nova fase de negociació" per pactar un nou marc laboral si no s'arriba a un acord en les properes hores. En la seva compareixença davant la comissió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el president d'aquest organisme ha parlat d'obrir "un nou procés per una altra via", una expressió que diversos diputats li han demanat que aclarís perquè la consideraven poc concreta, però que Duart no ha volgut detallar més perquè considera que primer s'ha d'exposar als treballadors de la ràdio i la televisió públiques. El president de la Corporació confia que l'acord es pugui tancar aquest mateix divendres, però assegura que, en cas que això no sigui possible, vol mantenir obertes les converses amb els empleats i arribar a un acord que considera "imprescindible" per garantir la viabilitat de l'ens.

En qualsevol cas, Duart ha deixat clar que aquest acord ha d'incloure una fórmula que permeti retallar els 26 milions d'euros necessaris per quadrar el pressupost de la CCMA per al 2014, una xifra que surt de sumar els 11 milions de dèficit generats durant l'any passat –i que cal eixugar, per llei, durant el primer trimestre– i els 15 milions de "decalatge" que hi ha entre les "necessitats actuals del capítol 1" –el de personal– i el que el pressupost preveu destinar a aquesta partida.

Duart ha recordat que el 2013 es va retallar en 45 milions la partida destinada a "continguts audiovisuals i inversions", tot i que inicialment estava previst que la rebaixa fos de 35 milions, i ha indicat que entre el 2010 i el 2014 aquesta despesa ha caigut un 49%. "Això no es pot perllongar 'sine die'", ha indicat. Per aquest motiu, el president de la CCMA ha deixat clar que "una part" de l'ajust haurà de provenir del capítol de personal, i que això obligarà a "tocar sous i triennis". Aquest és el punt de "discrepància essencial" amb els treballadors, que fins ara s'han negat rotundament a pactar cap rebaixa en les seves retribucions que afecti el sou base i l'antiguitat. Dins del mateix capítol 1, Duart s'ha mostrat disposat a revisar altres despeses, com ara els "complements irregulars".

Amb tot, Duart ha remarcat en diverses ocasions que no pretén obligar els empleats a assumir el 100% de la retallada de 26 milions d'euros que ha d'afrontar la Corporació. La resta, ha dit, s'intentarà aconseguir per la via dels ingressos –en aquest sentit, ha fet saber als diputats que qualsevol partida "extraordinària" ajudaria a quadrar el pressupost"–, per a "més ajustos" i "més eficiència". I si d'aquesta manera tampoc no s'aconsegueix tota la retallada necessària, el president ha obert la porta a dur-la a terme de manera "plurianual", una possibilitat que forma part de les reivindicacions de la plantilla. "Si podem tancar-ho tot el 2014, millor, però si els 26 milions no es poden ajustar tots el 2014, no s'ajustaran", ha exposat. Aquest camí portaria la CCMA a tancar els propers exercicis amb dèficits que caldria eixugar el primer trimestre de l'any següent fins que, al final del període establert, s'aconseguís arribar a l'equilibri. 

Pel que fa a les propostes presentades per la direcció als representants dels treballadors, Duart ha recordat la seva voluntat d'equiparar els salaris als de l'Institut Català de la Salut, un altre servei que, com ha recordat, funciona "24 hores al dia, 365 dies a l'any", igual que la Corporació. L'alternativa és un ajust lineal que afectaria més els treballadors de la televisió que els de la ràdio, ja que parteixen de salaris més elevats. Segons van explicar els treballadors a l'ARA aquest dimecres, la retallada proposada, en el cas de TV3, és del 13%. Sigui com sigui, Duart ha insistit que la retallada haurà d'afectar tothom que "té nòmina" de la CCMA, és a dir, "la direcció, els quadres intermedis que són fora de conveni i els treballadors de conveni".