14/01/2012

Electrodomèstics connectats

3 min
Electrodomèstics connectats

L 'andròmina de moda entre els periodistes assistents al Consumer Electronics Show (CES) és el podòmetre. Amb un d'aquests aparells a la butxaca al final del dia es pot comparar qui ha fet més quilòmetres pels enormes pavellons i els grans hotels a la caça de l'última novetat. I de fet, els aparells digitals per portar a sobre són dels més populars en aquesta convocatòria anual del sector tecnològic. Hi ha hagut smartphones per donar i per vendre, la majoria basats en l'Android de Google, amb l'excepció del Lumia 900, amb el qual l'europea Nokia aspira a tornar al mercat nord-americà de la mà de Microsoft, una empresa d'allà. En l'altre extrem de la gamma de mides de pantalla, els fabricants de televisors han perdut la vergonya i proposen aparells de 60, 70 i fins a 80 polzades, tots connectats a les respectives plataformes digitals de distribució de contingut audiovisual.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però al CES també es veuen molts electrodomèstics, i aquest any la convergència digital sembla imparable. Fa temps que sentim parlar de neveres que faran soles la comanda del supermercat i d'altres aparells que es coordinaran per estalviar-nos feina, però fins ara s'havien quedat en conceptes més propis de la ciència-ficció. La domòtica tenia un problema molt important: igual que l'energia solar, era una tecnologia reservada a les llars de nova construcció, ja que haver d'instal·lar en parets i sostres existents el cablejat per interconnectar els aparells complica molt les coses i resulta molt costós. En canvi, ara que les comunicacions sense fils estan a l'ordre del dia, és molt més senzill i econòmic abordar l'automatització domèstica, sobretot quan hi entra la tecnologia mòbil.

Així, amb les noves rentadores Whirlpool no cal estar pendent del final del cicle de rentat per treure la roba i evitar que s'arrugui: t'envien un missatge quan acaben de rentar. LG ja tenia aspiradors robòtics a l'estil Roomba, però el nou model porta tres videocàmeres que transmeten per wifi al telèfon les imatges en directe dels llocs per on circula, i també es pot controlar a distància des del mòbil, com si fos un cotxe teledirigit. La firma coreana proposa una xarxa domèstica sense fils anomenada SmartThinQ en la qual hi ha des de l'assecadora fins al televisor, passant per l'ordinador i la nevera, que, naturalment, ens pot recordar quan caduquen els iogurts. I en aquesta nevera, tot i que no tingui a veure amb la interconnexió, hi ha el compartiment Blast Chiller, capaç de refredar una llauna de cervesa en menys de cinc minuts i dues llaunes (o bé una ampolla de vi) en vuit minuts. Els aparells que ja tenim no es queden fora de la febre per la interconnexió: el fabricant d'accessoris Belkin disposa d'uns adaptadors que s'endollen a la presa de corrent normal i permeten encendre i apagar des de l'iPhone, mitjançant la connexió wifi, l'aparell que hi hagi connectat. Un dels models inclou fotodetector per automatitzar que s'encenguin els llums quan es fa fosc.

Fora de la casa també es va cap a l'automatització: Qualcomm ofereix els collars Tagg per a gossos, que serveixen per tenir-los sempre localitzats i ens avisen al mòbil si l'animal surt dels límits prefixats. En cas de discussió amb el veí sobre si ha estat o no el nostre gos qui li ha deixat un regalet a casa, a l'ordinador podem consultar on ha estat el nostre amic pelut.

I quan pugem al cotxe, podem seguir connectats. Diverses marques d'automoció disposen de vehicles en què, a més de la clau, es pot introduir una targeta SIM per disposar de connexió 4G sobre rodes. El cas més extrem és el del nou Mercedes, amb aplicació Facebook pròpia que consulta el GPS i publica al mur cap on anem i a quina hora hi arribarem. També ens avisa quan passem a prop d'un restaurant o un altre establiment que "li agrada" a algun dels nostres amics de la xarxa social.

stats