Hermann Tertsch, condemnat a pagar 12.000 euros a Pablo Iglesias per insults al seu avi

El columnista va assegurar que el familiar del líder de Podem era un "milicià criminal'

Hermann Tertsch, articulista del diari 'Abc', ha sigut condemnat per l'Audiència Provincial de Zamora a pagar 12.000 euros a Pablo Iglesias perquè considera que va publicar "una informació notòriament falsa" sobre la família del dirigent de Podem. D'aquesta manera, l'Audiència desestima el recurs que havia presentat Terstch contra la sentència del jutge d'instrucció número 3 de Zamora, que el va condemnar perquè va afirmar que l'avi d'Iglesias havia sigut un "milicià criminal" condemnat a mort "per haver participat en 'saques', és a dir, en la caça de civils innocents desarmats en la rereguarda de Madrid". 

En el moment en què es va fer pública la primera sentència condemnatòria, Tertsch no es va retractar i va anunciar que la recorreria. En un tuit en resposta a un publicació d'Iglesias va assegurar que se sentia "orgullós de recórrer aquesta injusta sentència i cridar els espanyols a no deixar-se intimidar pels enemics de la llibertat i la veritat". 

L'Audiència Provincial no ha donat la raó al columnista de l''Abc' i en la sentència els magistrats subratllen que "en el text publicat s'utilitzen expressions inequívocament atemptatòries contra l'honor del demandant i de la seva família". 

Malgrat que Tertsch assegurava que havia de prevaldre el dret a la llibertat d'expressió, els magistrats insisteixen que el columnista no va contrastar la informació que va publicar i que "no es tracta d'un error circumstancial". 

L'any 2016 Tertsch va publicar un article titulat "El abuelo de Pablo" en el qual afirmava que Manuel Iglesias "va identificar i treure de casa seva" diverses persones. "Preocupant és l'admiració sense reserves que mostra cap a aquell milicià criminal un net seu que aviat podria governar Espanya", deia el text. A més, afegia que l'avi d'Iglesias havia sigut autor d'"un crim atroç" i que "va mantenir viva la flama de l'odi en la seva família". "Almenys un dels seus sis fills –continuava– va ser membre de la banda terrorista FRAP. Era el pare del Pablo". Els magistrats de l'Audiència Provincial remarquen que el fet que Iglesias sigui una persona pública "no justifica que es publiqui una informació notòriament falsa i dubtosa, sobretot quan aquesta informació és comprovable de manera no extremadament complicada".