Televisió

Inclou 'spoiler': 'Breaking bad' s'acaba amb un final que satisfà els seguidors

L'AMC ha emès aquest diumenge a la nit l'últim capítol de la sèrie als Estats Units

El viatge de l'antiheroi Walter White ha arribat a un fosc punt final aquest dilluns a la matinada, quan els seguidors de 'Breaking bad' han pogut saber, per fi, quin destí esperava el professor de química convertit en traficant de droga, amb l'emissió als Estats Units de l'últim capítol de la sèrie de l'AMC.

La sèrie, que fa just una setmana va guanyar l'Emmy a la millor ficció dramàtica, ha atrapat milions d'espectadors gràcies a la seva trama centrada en en Walter −interpretat per Bryan Cranston−, un professor de química afectat de càncer que es converteix en productor i distribuïdor de metamfetamines amb l'ajuda d'un exalumne, Jesse Pinkman (Aaron Paul), amb l'objectiu de guanyar diners per a la seva família. Gràcies als seus coneixements de química, en Walter aconsegueix crear la droga més pura del mercat, coneguda com a 'blue sky'. La seva popularitat acaba convertint en Walter en un dels principals traficants de drogues, amb l'àlies de Heisenberg.

Atenció: 'spoiler' (llegiu aquí la versió sense detalls de l'últim capítol)

El capítol final de la cinquena i última temporada, emès aquest diumenge a la nit –la matinada de dilluns a Catalunya– i de 75 minuts de durada, es titula 'Felina' i mostra el retorn del Walter a la seva casa familiar, ara deserta, per endur-se'n un pot de ricí que havia amagat i embarcar-se en la seva missió final per polir els serrells que quedaven pendents després de l'ensorrament del seu imperi de la droga. A continuació, Walter visita els membres de la banda que en una ocasió havia contractat per matar Jesse però que, a l'hora de la veritat, van robar-li els diners que havia guanyat amb la venda de drogues i van segrestar Jesse perquè produís 'blue sky'. Amb un rifle automàtic que havia instal·lat al seu cotxe, el protagonista mata els membres del grup i allibera Jesse.

Walter, però, queda ferit per una bala. Tot i així, encara té temps de trucar la Lydia, una venedora de metamfetamines que és l'únic element que queda del seu antic imperi, per dir-li que l'ha enverinat amb ricí. Walter observa com Jesse s'escapa i agonitza mentre la policia finalment l'atrapa.

La mort de Walter era un dels finals més probables de la sèrie, especialment des que el càncer li va reaparèixer durant la cinquena temporada i a mesura que el seu camí cap a la foscor fes que perdés el suport de les persones que tenia més a prop. En una punyent escena en què Walter veu la seva dona, Skyler, per última vegada, li revela els motius pels quals va decidir introduir-se fins al fons en el món de la droga: "Ho vaig fer per mi. M'agradava i era bo fent-ho. I em sentia realment viu", explica Walter a la seva dona després de donar-li les coordenades del lloc on el seu cunyat, el policia Hank, va ser enterrat al desert després que una banda de neonazis contractada per Walter el matés d'un tret al cap en un episodi anterior.

Bona rebuda

'Breaking bad' va convertir-se diumenge en un dels temes més comentats a Twitter, i l'etiqueta #GoodbyeBreakingBad va ser 'trending topic' durant bona part del dia. Durant l'emissió del capítol, de 75 minuts de durada i titulat 'Felina', la majoria de les reaccions a les xarxes van ser positives, i molts seguidors van considerar que era el final "perfecte". "Necessitàvem posar-ho tot al seu lloc, calia una resolució", va dir el creador de la sèrie, Vince Gilligan, en l'especial que l'AMC va emetre després de l'últim capítol.

Aquest diumenge, Paul va organitzar una festa per veure l'últim episodi al cementiri Hollywood Forever de Los Angeles. Hi van participar també altres membres del repartiment. L'esdeveniment va permetre recaptar més de dos milions de dòlars per a obres benèfiques, i Aaron Paul va sorprendre els seguidors deixant-se fotografiar abans de la projecció de l'episodi. "És l'última nit de 'Breaking bad' i és devastadora, ho sé. No us puc agrair prou que hàgiu vingut", va dir Paul abans de donar inici a l'emissió del capítol.

La transformació del Walt des d'un professor afable fins a un senyor de la droga va suposar el seu descens a l'infern i li va comportar perdre la família i la identitat i convertir-se en un personatge fred i calculador: en Heisenberg. "Mirant el seu caràcter, el que li passa i la seva transformació, realment crec que tothom és capaç del millor i del pitjor", va explicar fa unes setmanes Cranston, guanyador de tres premis Emmy per la seva interpretació de Walter White. "Penso que, en determinades circumstàncies, qualsevol de nosaltres podria tornar-se perillós", va afegir.

La cadena AMC va partir la temporada final de 'Breaking bad' en dues parts, la primera de les quals es va emetre l'estiu del 2012 i la segona, el del 2013. Aquesta última tanda de vuit episodis ha tingut una mitjana de 5,2 milions d'espectadors als Estats Units, més del doble que la de l'any passat, segons la cadena. A aquest creixement hi ha tingut un paper clau el portal de vídeos en 'streaming' Netflix, que ha donat als espectadors una nova oportunitat de veure els capítols anteriors i enganxar-se a la sèrie.