Mitjans públics
Mèdia 16/07/2013

L'ERO de la CCMA es votarà dijous al ple del Parlament

Una esmena d'ICV-EUiA a una moció d'ERC obligarà els partits a posicionar-se sobre els acomiadaments a TV3 i Catalunya Ràdio

Albert Castellví
3 min
Marta Ribas, Núria Parlon, Sergi Sabrià i Quim Arrufat a TV3.

Sant Joan DespíEl ple del Parlament votarà aquest dijous sobre l'ERO que preveu acomiadar 249 treballadors de TV3 i 58 de Catalunya Ràdio. El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha anunciat aquest dimarts al matí que el seu partit no posarà cap impediment perquè l'esmena presentada per ICV-EUiA referent a aquest punt s'inclogui a la moció d'Esquerra a la proposta del govern espanyol sobre la reforma de l'administració pública que s'ha de debatre en el proper ple. Els treballadors de TV3 han celebrat que el cas arribi al Parlament, ja que això obligarà els partits a "mullar-se" i a definir clarament la seva posició a favor o en contra del procés d'acomiadament col·lectiu impulsat per la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'anunci de Sabrià s'ha produït durant un acte convocat pel comitè d'empresa de la televisió pública en què també han participat els diputats Núria Parlon (PSC), Marta Ribas (ICV-EUiA) i Quim Arrufat (CUP), que han exposat el seu punt de vista sobre l'ERO i sobre les retallades a què es veu sotmesa la Corporació. Els treballadors asseguren que havien convidat també la resta de partits amb representació al Parlament, però que CiU ha excusat la seva absència, mentre que el PP i Ciutadans no han respost a l'oferiment.

Els quatre diputats han coincidit en la necessitat de retirar l'ERO i reprendre les negociacions del conveni sense l'amenaça d'aquest "mecanisme de coerció", en paraules de Parlón, però en canvi han discrepat a l'hora d'assumir la necessitat d'una reducció pressupostària en els mitjans públics. Així, Sebrià ha recordat que "s'han de retallar 3.600 milions d'euros", i que, en conseqüència, "rebrà tothom", també la Corporació. "Li cal un nou esforç a TV3", ha assenyalat, i considera que el capítol 1, és a dir, el de personal, no n'ha de quedar fora.

Per la seva banda, Parlon ha dit que el seu partit no farà "un plantejament frívol" a l'hora d'afrontar les retallades pressupostàries a la Corporació, i per tant ha admès que si es retalla a tot arreu també s'ha de fer als mitjans de comunicació. Això sí, segons ella s'ha de fer "preservant el model" i "sense afectar al 100% les condicions laborals" dels treballadors.

Des d'Iniciativa, Marta Ribas ha lamentat que s'estigui "aprofitant" la crisi per "carregar-se la CCMA", un tema que, segons ella, "tenien al cap uns quants des de fa molts anys", i s'ha preguntat si els 225 milions d'euros de què disposarà aquest any la Corporació "és el pressupost que cal". Alhora, però, anima els treballadors a utilitzar la situació actual com a "oportunitat" per canviar alguns aspectes del funcionament de la Corporació, com ara desgovernamentalitzar-la o plantejar-se noves formes de gestió. En aquest sentit, els treballadors tenen previst presentar la setmana que ve el model de cogestió empresarial que van anunciar al maig.

En canvi, Arrufat és l'únic que s'ha mostrat clarament contrari a la reducció pressupostària, i ha sigut aplaudit quan ha contradit alguns dels altres diputats i ha subratllat que les retallades "no les rep tothom", sinó que "les reben els de sempre". El representant de la CUP s'ha preguntat a causa de "quins pactes polítics" s'ha produït l'ERO, i ha instat ERC, com a actual soci parlamentari del Govern, "que exigeixi a CiU ser coneixedor abans de les decisions preses", ja que, si no, el seu partit acabarà "creient que iniciatives com l'ERO actual ja han sigut preses amb anterioritat en els grups de treball conjunts".

stats