Mèdia 12/09/2014

L’inici del curs, protagonista a l’ARA

Durant tota la setmana, el diari oferirà una sèrie de reportatges per analitzar la tornada a les aules

Ara
3 min

BarcelonaDesprés de gairebé tres mesos de vacances, dilluns comença un nou curs escolar. La tornada a les aules marca cada setembre el retorn a la normalitat no només dels alumnes i els seus pares, sinó també, en bona mesura, del conjunt del país. En aquesta ocasió, però, el primer dia d’escola no serà tan normal com en anys anteriors, entre altres coses perquè suposarà l’inici del procés d’implantació de la polèmica Lomce -coneguda com a llei Wert- i l’aplicació definitiva, en alguns centres, de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per tot això, l’ARA, que des dels seus inicis ha tingut l’educació com un dels seus principals focus d’atenció, convertirà la primera setmana del curs en una setmana monogràfica sobre la tornada a l’escola. A partir d’aquest diumenge, i fins dissabte vinent, el diari publicarà una sèrie de reportatges que analitzaran, des de tots els punts de vista, l’arrencada del nou curs.

Aquest desplegament començarà amb una entrevista a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, a càrrec del director audiovisual de l’ARA, Antoni Bassas. El vídeo de la conversa es podrà veure a l’Ara.cat a partir de diumenge, i el mateix dia l’entrevista apareixerà publicada a l’edició impresa del diari. També diumenge, un reportatge explicarà l’estratègia que ha dissenyat la Generalitat per intentar que la llei Wert afecti com menys millor els alumnes catalans, i detallarà el calendari previst per a la posada en pràctica dels diferents punts de la nova normativa.

Pares i mestres

Dilluns, coincidint amb el primer dia de classe, l’ARA donarà la paraula als pares i als mestres, que oferiran els seus punts de vista sobre el curs que comença i les polèmiques que hi estan associades. Aquell mateix dia també s’oferirà un calendari escolar detallat i un resum de les principals xifres del curs.

Durant tota la setmana, es publicaran diversos reportatges protagonitzats per professors, però cadascun buscarà un perfil diferent. Així, per exemple, es farà el seguiment de com és el primer dia de curs per a un mestre acabat de jubilar i que, per tant, viu el seu primer 15 de setembre sense escola. També es presentaran casos de mestres que inicien el seu primer curs o d’altres que ja fa temps que exerceixen però que per primer cop han d’utilitzar les noves tecnologies davant d’una classe plena de nens i nenes que les dominen sense cap mena de dificultat.

L’ARA també entrarà en una escola que, arran dels mals resultats del curs anterior, ha renovat tot el professorat i l’equip directiu amb la voluntat de començar de zero, amb un nou projecte. Un dels nous professionals del centre i els pares d’un nen que hi començarà P-3 explicaran com afronten aquesta nova etapa.

La setmana monogràfica de l’ARA sobre l’educació obrirà el focus per fixar-se també en la situació de les escoles de música, les escoles bressol o les escoles rurals, en què alumnes d’edats diverses comparteixen classe. La FP dual i la carrera de magisteri, on es formen els mestres del futur, també seran objectes d’anàlisi. Altres reportatges que s’oferiran al llarg de la setmana tindran a veure amb els menjadors escolars -i amb els nous criteris per atorgar les beques- o amb les assignatures que aquest any s’incorporen al currículum: educació en valors i serveis comunitaris.

L’opinió dels experts

Al llarg de tota la setmana, l’ARA recollirà també les opinions de diversos experts en l’àmbit de l’educació, com els pedagogs Enric Prats i Gregorio Luri o el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín. Cada dia, els reportatges aniran acompanyats per l’article d’un especialista que analitzarà els temes tractats, i també s’oferiran consells pedagògics per afrontar de la millor manera possible la tornada a l’escola.

stats