Manuel Vázquez Montalbán és el 'Rar' d’aquest diumenge

Quan es compleixen 12 anys de la mort de l’escriptor, el 'Rar' li ret homenatge amb un número monogràfic que incorpora una entrevista en exclusiva a Andrea Camilleri

Aquest cap de setmana es compleixen 12 anys de la mort de Manuel Vázquez Montalbán, sorprès per un atac de cor mentre feia escala a l’ aeroport de Bangkok.

Andrea Camilleri, amic de l’escriptor, recorda perfectament aquell dia: “Vaig llegir la notícia de la seva mort a les deu del matí. A primera hora de la tarda, vaig rebre un paquet que m’enviaven de l’editorial i contenia el seu llibre ‘Happy end’. «Missatge rebut, Manolo», vaig pensar.”

Andrea Camilleri, gran amic de Montalbán, a qui va homenatjar anomenant Montalbano el seu personatge més cèlebre, ha obert al ‘Rar’ les portes de la seva residència a Roma. Allà s’ha sincerat sobre multitud de temes: des de la crisi d’identitat que viu Europa fins al valor que ell atorga a la seva literatura. La xerrada amb Camilleri és un dels plats forts d’un suplement que homenatja Vázquez Montalbán i en què també hi serà molt present l’empremta del detectiu Pepe Carvalho, la seva criatura literària. Hi trobareu, entre d’altres, aquests reportatges:

David Vidal ens acosta la biografia de Manuel Vázquez Montalbán a través d’un relat que comença com una de les investigacions del comissari Montalbano.

El periodista especialitzat en viatges Xavier Moret ens descobreix Bangkok.

Manuel Vázquez Montalbán va néixer i créixer al Barri Xino, una presència habitual en la seva narrativa. Andreu Cunill recorre el cor del Raval per proposar-nos una ruta en clau gastronòmica.

Molts dels casos a què s’enfronta el comissari sicilià Salvo Montalbano, creació d’Andrea Camilleri, impliquen bregar amb les ramificacions de la Màfia. Joan Queralt ens descobreix el particular codi de silenci que impera encara avui a la Cosa Nostra.

El periodista Daniel Vázquez Sallés dedica unes paraules al seu pare, Manuel Vázquez Montalbán.