FICCIÓ
Mèdia 12/09/2019

Marques-Marcet s’endinsa en la història del condemnat Pablo Ibar

Movistar+ estrena ‘En el corredor de la muerte’, sobre un hispano-nord-americà que compleix cadena perpètua

Alejandra Palés
4 min
Miguel Ángel Silvestre es posa a la pell de Pablo Ibar, a la presó des de 1994 acusat d’un triple assassinat.

BarcelonaEl 14 de juliol del 1994, Pablo Ibar, un noi de 22 anys fill de pare basc i mare d’origen cubà, era detingut a Miami després de veure’s implicat en una baralla. Mai més ha sortit de la presó: els policies el van acusar de ser l’autor d’un triple assassinat, tot i que durant els diversos processos judicials pels quals ha passat mai s’han acreditat proves biològiques que demostrin que era al lloc dels fets. Avui la seva història arriba a Movistar+ amb la minisèrie En el corredor de la muerte, dirigida pel català Carlos Marques-Marcet (Els dies que vindran ).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Presentada a l’última edició del FesTVal de Vitòria, la minisèrie té com a protagonista Miguel Ángel Silvestre, que s’allunya dels anys de Sin tetas no hay paraíso i Velvet per recrear la difícil història d’Ibar. L’hispano-nord-americà, que porta 25 anys a la presó, va passar 16 anys al corredor de la mort fins que aquest passat mes de maig un tribunal popular va revisar el seu cas i el va condemnar a cadena perpètua. La minisèrie, de quatre episodis -comença per la detenció i acaba en l’últim judici, quan va canviar la condemna-, es basa en la investigació duta a terme pel periodista gallec Nacho Carretero, que ja va veure com un altre dels seus treballs feia el salt televisiu amb la sèrie Fariña. Per transformar la història d’Ibar en una minisèrie, Carretero ha tornat a confiar en la productora Bambú, que ja va estar darrere de l’adaptació del seu relat del narcotràfic gallec. “És una història que es mereixia ser explicada”, assegura Carretero.

Una lluita familiar

“Em va impactar la història del Pablo, la injustícia, el dolor, imaginar-me un ésser humà (ja sigui innocent o culpable) tancat mitja vida literalment a l’espera d’una execució... Però sobretot em va impactar la història de la seva família”, assegura el guionista i productor executiu, Ramón Campos. De fet, el protagonisme de la minisèrie és d’Ibar però també dels seus pares, el seu germà i la seva nòvia, que actualment és la seva dona; una família que porta anys intentant demostrar la innocència d’Ibar i les irregularitats del sistema judicial i policial. Entre les cares que donen vida als familiars n’hi ha una de força coneguda per al públic català: Pau Poch, l’Ivan de Merlí, interpreta el germà petit del Pablo, Michael Ibar, un noi que veu com la seva vida es transforma per l’assetjament de la policia. L’actor basc Ramón Agirre és el pare del Pablo, el Cándido, un històric pelotari basc que va emigrar a Florida durant els anys 60. Va ser allà on va conèixer Cristina Casas, interpretada per Laura de la Luz, amb qui es va casar i va tenir dos fills. Casas va morir el 2003 sense poder veure el seu fill fora de la presó.

La porto-riquenya Marisé Álvarez es posa a la pell d’un altre personatge clau en la història d’Ibar, la seva dona, Tanya Quiñones, amb qui es va casar quan ja estava a la presó. Quiñones va ser qui va aconseguir que Carretero s’interessés per la història.

Participar a En el corredor de la muerte ha transformat la vida professional i personal de Silvestre, que s’ha implicat en la defensa la innocència d’Ibar. “Vaig llegir el llibre de Nacho Carretero i em vaig adonar que estic en contra de la pena de mort. La natura s’encarrega d’endreçar-se i el judici de l’ésser humà és molt agosarat i manipulat. A més, estava convençut de la seva innocència i partir d’això vaig començar a treballar amb una perseverança i determinació superior a la de qualsevol altre treball”, va explicar Silvestre durant la presentació de la producció a Vitòria.

De fet, l’actor aprofita qualsevol intervenció pública per expressar la seva confiança en Ibar, com quan va visitar el plató d’ El hormiguero. Quan es va rodar la minisèrie, l’hispano-nord-americà estava immers en un nou judici i Silvestre no el va poder conèixer, una situació que vol arreglar pròximament. “M’agradaria anar a veure el Pablo ara, si a ell li sembla bé, per dir-li que crec en ell”, ha assegurat.

Per la seva banda, Carlos Marques-Marcet, que ha dirigit els quatre episodis, assegura que En el corredor de la muerte “tracta la realitat i alhora coqueteja amb diferents gèneres cinematogràfics”. “Hem de recórrer una mica a la ficció per arribar a la veritat”, reconeix el cineasta, que detalla que amb la minisèrie han optat per “reconstruir més que reproduir” els fets reals que explica.

La nova producció de Movistar+ s’acosta al retrat que han fet altres ficcions com Así nos ven o El pueblo contra O.J. Simpson, totes dues a Netflix, del sistema judicial dels Estats Units.

Un podcast per completar el visionat de la sèrie

L’emissió de la sèrie anirà acompanyada d’un projecte transmèdia, un podcast homònim al qual es podrà accedir a través de Spotify, iTunes, Ivoox i Google Podcast, així com de Podiumpodcast.com, Enelcorredordelamuerte.movistarplus.es.

L’espai radiofònic se centrarà en la investigació periodística de Nacho Carretero per escriure el llibre en què es basa la sèrie. El podcast comptarà amb cinc episodis: en els quatre primers s’aprofundeix en cada un dels episodis que formen la sèrie, mentre que l’últim aporta les últimes informacions sobre el cas de Pablo Ibar i una aproximació al sistema penitenciari dels Estats Units.

El podcast s’aproxima a experiències com la de Serial, un treball radiofònic de periodisme d’investigació que en la seva primera temporada se centrava en l’assassinat de Hae Min Lee, una estudiant de 18 anys de Baltimore.

stats