‘Nit i dia’ posa fi a les seves obsessions

TV3 emet avui l’últim capítol de la sèrie policíaca, que tindrà descobertes terribles i decisions dràstiques

Un suïcidi, una pallissa i una pluja d’amenaces que surten de la boca d’un assassí. Com una olla a pressió a punt d’explotar, els personatges principals de Nit i dia van acomiadar dilluns passat el penúltim episodi de la sèrie policíaca de TV3. Ho van fer escanyats per les sospites i les pors però, alhora, preparats per encarar l’esprint final de la ficció. Amb Marc Ramos (Marc Martínez) lliure i en Lluís (Pablo Derqui) enfurismat, el futur de Sara Grau (Clara Segura) s’intuïa, en aquell capítol, com un volcà a punt d’entrar en erupció.

I, en efecte, la forense no viurà moments plàcids en l’episodi d’avui, que començarà a tres quarts d’onze de la nit. Sota el títol d’ Epíleg, aquest últim capítol assolirà el punt àlgid de la sèrie en un crescendo de tensió narrativa que servirà per culminar bona part de les trames de la ficció. Serà un episodi amb enfrontaments desagradables, descobertes terribles i decisions dràstiques que eliminaran d’arrel les obsessions que, al llarg de 13 capítols, han turmentat els personatges fins a extrems que, en alguns casos, han fregat la bogeria. Secrets tant bons com dolents sortiran a la llum i empenyeran alguns protagonistes cap a un destí concret, ferm i inexorable. Els seus comportaments, però, també faran néixer noves reflexions sobre la maldat humana i la part fosca d’algunes persones.

Una bombolla sense maldats

“Semblava que, fins ara, TV3 vivia en una bombolla que la protegia de determinades maldats”, explica Oriol Paulo, que ha codirigit Nit i dia juntament amb Manel Huerga. La sèrie ha volgut trencar amb aquesta barrera perquè “no es fes estrany veure aquest tipus de ficcions a la televisió pública catalana”. Amb un grapat de crítiques positives, 379.000 espectadors i un 13% de share de mitjana, els directors han tancat la sèrie satisfets de la rebuda que ha tingut.

Creada per Lluís Arcarazo i Jordi Galceran, la història de Sara Grau va ser pensada per a una primera temporada que fos concloent i que resolgués la majoria de les trames. Tot i això, Paulo i Huerga no descarten una segona entrega a partir de les portes que queden obertes en l’últim capítol de la sèrie. “Hem optat per acabar la primera temporada amb un final intel·ligent i coherent. Per a nosaltres, era l’únic final possible”, diu Paulo.

“L’últim capítol és un cop de puny a l’estómac. Obre les entranyes de les emocions de personatges que, fins aleshores, les han estat amagant”, subratlla Clara Segura, que defineix l’episodi com “un moment en què no hi ha marxa enrere i tothom ho vomita tot”. Ara que la sèrie ha enfilat la recta final, l’actriu assegura que “fer el trencaclosques” del seu personatge “ha sigut apassionant”.

La reacció del públic ha sorprès Marc Martínez, que reconeix que abans d’estrenar Nit i dia “no les tenia totes”. Després de donar vida a un assassí en sèrie fred i brutal, l’actor afirma que “interpretar-lo ha sigut un repte”, però que ha acabat content. “Encara que a les ficcions guanyin els bons, els dolents sempre agraden i queden en el record dels espectadors”, reflexiona. Al llarg d’aquestes setmanes, Martínez s’ha topat amb seguidors de la sèrie que l’han reconegut i, alguns, s’han espantat en sentir-lo parlar. Ara bé, en contra del que es podria pensar en un inici, les porugues no han sigut les àvies. “Elles no s’espanten, ho veuen com un joc, perquè ja estan de tornada”, diu l’actor.

Mònica Planas comenta la sèrie amb els lectors de l’ARA

La crítica televisiva de l’ARA, Mònica Planas, comentarà el capítol d’avui de Nit i dia en una conversa virtual amb els lectors que tindrà lloc durant l’emissió de la sèrie. Ho farà a través del perfil de Twitter de la secció de Mèdia, @aramedia, a través del qual publicarà les seves impressions de l’últim episodi de la ficció.

Així mateix, just després de l’emissió del capítol es podrà llegir a la web de l’Ara.cat la crítica de Planas valorant l’últim episodi i la sèrie en global. Aquest text també sortirà publicat a l’ARA de demà. L’article ocuparà l’espai habitual de crítica televisiva, situat a la penúltima pàgina del diari.