PAREU MÀQUINES

...I 'El País' va amenaçar amb un nou "A por ellos"

L'editorial del diari justifica la repressió de l'independentisme per qualsevol via

Unes setmanes. És el que haurà durat el bon rotllo del diari 'El País' amb Catalunya. El seu editorial de diumenge tornava a l'agror que la nova directora, Sol Gallego-Díaz, semblava que havia ventilat, amb un paràgraf digne de retall: "És de suposar que quan Torra afirma ara que no renuncia a cap via per assolir la independència és perquè li reconeix aquest mateix dret al govern central per impedir-ho, en estricta reciprocitat". El diari de Prisa entona aquest nou i poc velat "A por ellos!" just el mateix dia que la portada s'obre amb una entrevista amb Josep Borrell, virrei 'allende los mares' i príncep de les desinfeccions. El titular seleccionat de l'entrevista és "No percebo un canvi de Govern a Catalunya", així que no cal excel·lir en la lògica que se'n deriva. Si els sobiranistes no acoten el cap, caldrà ajudar-los a vinclar les cervicals.

'La Vanguardia' aquest diumenge obria amb un inconcret "Sánchez i Torra busquen preservar la via del diàleg". I el subtítol ampliava: "Els presidents van connectar i els seus equips veuen marge per continuar treballant". A mi em sap greu aigualir l'eufòria de la Fira Dialogàlia –per molt que s'hagi de mantenir aquesta via oberta sempre, sempre, sempre–, però cal ser conscients que estem assistint a la recuperació de dos búfals que, en un passadís estret, volen anar cadascun a la banda oposada.

Que el principal altaveu escrit del PSOE, com és 'El País', llanci diumenge un avís com aquest ho interpreto a partir de dues possibilitats excloents: o bé l'editorial l'ha escrit algú de la vella guàrdia felipo-rubalcabista i avui hi haurà una directora molt enfadada pel gol d'aquesta frase, o bé és el primer avís d'un canvi de to que prepara l'Estat davant el previsible escalfament d'aquesta cosa nostra, sobretot ara que s'acosta la Diada i l'aniversari de l'1-O.

Més continguts de