Lleis de l'Audiovisual
Mèdia 23/11/2011

Representants del sector audiovisual temen la politització dels mitjans públics

Davant la reforma que plantegen les noves lleis de l'audiovisual, el sector ha demanat una major "professionalització" dels òrgans de govern del CAC i la CCMA

Ara
2 min

BarcelonaEl representants dels treballadors del sector audiovisual han avisat dels riscos de major polititizació que presenta el projecte de llei per a la reforma de les tres normes que regulen el sector audiovisual de Catalunya. Tots han coincidit a recomanar la "professionalització" dels òrgans de govern del Consell Audiovisual de Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Han transmès així al legislador el parer de la professió davant la comissió d'Afers Institucionals al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Josep Maria Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha criticat la llei perquè manté "criteris parlamentaris" en l'elecció dels membres del consell assessor de la CCMA i els integrants del CAC, i ha instat el Parlament "a no perdre l'oportunitat" de la reforma per optar a "professionals d'alta qualificació" dins del sector. Martí també ha destacat negativament la supressió del càrrec de director general de la Corporació si no s'estableixen "certs controls a la figura de president únic". El president del Col·legi ha assegurat que "l'eficiència dels mitjans no es pot assolir a base de retallar recursos".

Una intervenció similar ha fet el degà del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya, Daniel Condomines, que ha lamentat que no s'atengui la proposta de l'any 1999 que demanava uns "mitjans desgovernamentalitzats", i ha qualificat el text de la llei com a "involució".

Ambdós degans dels col·legis s'han mostrat contraris al nou mètode d'elecció de quatre dels cinc membres del CAC, que es podrien escollir per majoria simple en segona votació si no s'assoleix el consens de dues terceres parts del Parlament en primera instància. En la llei actual, en comptes de cinc membres el CAC en té 10. Nou dels membres del CAC només poden ser escollits en primera votació si dos terços de la cambra hi estan a favor.

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa, no s'ha mostrat en contra de la reducció de consellers del CAC, però ha mostrat el seu recel envers quin serà el perfil dels nous consellers, ja que el futur de la institució seria "en mans d'una majoria i no del Parlament".

En la comissió d'Afers Institucionals al Parlament també hi han intervingut els Col·legis de Publicitaris i Relacions Públiques, els comitès professionals i d'empresa de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya i el Sindicat de Periodistes de Catalunya.

stats