Mèdia 28/11/2015

TV3 entra a la sala d’autòpsies

Clara Segura interpreta una metge forense a la nova sèrie ‘Nit i dia’, que s’estrena al gener

Albert Castellví Roca
4 min
David Verdaguer i Clara Segura són dos dels protagonistes de Nit i dia, que ha gravat algunes seqüències en una de les sales d’autòpsies de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.

L’hospitalet De LlobregatNit i dia. És el títol de la nova sèrie que TV3 té previst estrenar a mitjans de gener, però és també un retrat de la complexitat de tots els personatges que hi apareixen. “Tots tenen una part fosca i una part lluminosa”, diu Lluís Arcarazo, que ha creat la ficció juntament amb Jordi Galceran i n’ha escrit el guió amb el mateix Galceran, a més d’Oriol Paulo i Jordi Casanovas. “La sèrie mostra la part fosca que, en certa manera, tots tenim, aquella vida que preferim no explicar. Parlem d’aquesta doble moral”, assenyala Manuel Huerga, que amb aquest projecte debuta com a director d’una sèrie de televisió, una tasca que comparteix amb Paulo.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’exemple més paradigmàtic d’aquesta doble cara és la protagonista de la sèrie, Sara Grau, interpretada per Clara Segura: la seva feina de patòloga forense l’obliga a estar en contacte, cada dia, amb “les coses més terribles de la vida”, però això no impedeix que, fora del seu lloc de treball, “s’esforci per tenir una vida normal”, explica Arcarazo. “La Sara m’agrada perquè és contradictòria. És brillant i ordenada, però a la vida personal té molts plans diferents que se li barregen, i és molt impulsiva: pren decisions poc reflexives, sense tenir en compte les conseqüències que poden tenir”, diu l’actriu, que a Nit i dia interpreta el seu primer paper en una ficció seriada des de Vinagre, el 2008.

Aquests dos mons, el professional i el familiar, creen una extensa xarxa de personatges a l’entorn de la Sara, cadascun dels quals dóna lloc a noves trames que es van entrellaçant. Entre aquests personatges destaca el marit de la protagonista, Lluís Forés (Pablo Derqui), un executiu d’una multinacional que té com a companya de feina la Clara Salgado, una dona ambiciosa que, segons l’actriu que la interpreta, Carlota Olcina, vol “obrir-se camí en un món d’homes”. En l’àmbit laboral, Mario Gas es converteix en el jutge Fermí Cases -un professional de prestigi en el seu àmbit, “aparentment íntegre” però que amaga “algun però”, diu Gas-, que curiosament està casat a la ficció amb Vicky Peña, la seva dona a la vida real.

Miquel Fernández, que fa de psiquiatre forense; David Verdaguer, un tècnic d’autòpsies; Alba Pujol, que interpreta una patòloga forense en els seus primers dies de feina, i Oriol Vila i Anna Alarcón, una parella d’inspectors d’homicidis dels Mossos d’Esquadra, juguen també papers destacats en una sèrie en què també participen Mireia Vilapuig, Mar Ulldemolins, Victòria Pagès, Carme Sansa, Montserrat Carulla i Marc Martínez, entre altres actors.

“No és ‘CSI’ a la catalana”

La sèrie comença el dia que la Sara Grau decideix demanar informació per iniciar un procés d’inseminació artificial, i també el mateix dia que, durant una autòpsia, descobreix que el cadàver que ha d’analitzar correspon a un antic amant. La trama principal de Nit i dia, però, gira a l’entorn de la persecució d’un assassí en sèrie, un cas que investiga el jutge Cases i que s’allargarà durant els 13 capítols -de 50 minuts - que tindrà la primera temporada. Cada episodi, a més, tindrà una història pròpia, vinculada d’alguna manera a la principal. “Hi ha moltes trames que tenen el seu propi suspens. Totes les relacions i derivades que surten del personatge central fan que tot es compliqui”, diu Huerga.

Malgrat aquest context d’investigacions criminals, el director -igual que Arcarazo i els actors- subratlla una idea: “No estem fent un CSI a la catalana”. De fet, el creador de la ficció assegura que “el més important no és la identitat de l’assassí”, i avança que aquesta informació “se sap molt aviat”. “No ens interessen tant els casos que tracten els forenses com l’impacte que aquesta feina té a la seva vida. És sobretot un relat de personatges”, diu Arcarazo, que defineix la producció com un “ thriller realista”. En aquest sentit, els actors assenyalen que, més que la sèrie de la CBS, els ha servit de referent True detective.

La voluntat d’acostar-se al màxim a la realitat es plasma també en el fet que per al rodatge -que va començar a finals d’octubre i s’acabarà al febrer, un cop la sèrie ja s’estigui emetent- no s’ha utilitzat cap decorat, sinó que s’ha recorregut sempre a espais reals de Barcelona i el seu entorn. Així, la major part de les seqüències s’han rodat a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, que per primera vegada ha obert una de les seves sales d’autòpsies a les càmeres d’un projecte de ficció. A més, diversos professionals de l’àmbit de la medicina forense han assessorat els guionistes i els actors perquè les situacions s’assemblessin tant com fos possible a la realitat d’una feina que, segons diuen, està molt allunyada del que mostra, precisament, CSI.

Huerga explica que Nit i dia, produïda per Mediapro, fuig de “l’espectacularitat” a què recorren altres sèries del mateix gènere, però adverteix que hi haurà “imatges una mica fortes”, que permetin mostrar “la maldat de l’assassí” però sense “escabrositat”. Per això, reconeix que no serà una sèrie “familiar”, sinó que va dirigida a un públic adult. Des de TV3, la cap de coproduccions, Susanna Jiménez, destaca l’aposta de la cadena per un gènere que fins ara no havia tocat i remarca que la sèrie “és molt rica” i “té un càsting impressionant”. “No fer-la hauria sigut un error”, conclou.

stats