TELEVISIÓ

Tots els ulls posats sobre la Lluna mig segle després de la gesta de l’Apol·lo 11

Diverses cadenes oferiran una programació especial per recordar l’arribada de l’home al satèl·lit

El 21 de juliol del 1969 a la matinada, televisions de tot el món tenien la mirada posada sobre la Lluna. Aquella nit, a les 3.56 h (hora catalana), Neil Armstrong es va convertir en el primer ésser humà que trepitjava el satèl·lit. Cinquanta anys després d’aquella gesta, les cadenes de televisió tornen a convertir la Lluna i els tripulants de l’Apol·lo 11 en els protagonistes de la seva programació.

L’allunatge en directe

Jesús Hermida tornarà a narrar els fets 50 anys després a TVE

Televisió Espanyola, l’única cadena que existia a l’Estat el 1969, recordarà no només l’arribada a la Lluna, sinó també com la va cobrir, amb un programa especial que s’emetrà en directe pel canal 24 Horas el diumenge 21 a la matinada (3.45 a 4.30 h). Jesús Hermida, que com a corresponsal a Nova York va ser l’encarregat de posar veu al viatge de l’Apol·lo 11, tornarà a narrar el “gran pas per a la humanitat” d’Armstrong just a la mateixa hora, 50 anys després.

A banda d’aquest programa, durant tota la setmana els Telediarios oferiran reportatges relacionats amb el viatge a la Lluna i amb el món del 1969, i l’ Informe semanal de dissabte que ve posarà el focus en les futures expedicions al satèl·lit. Aquella nit també s’emetrà la pel·lícula Apolo 13, i a La 2 La noche temática inclourà dos documentals sobre la missió lunar.

El viatge des de dins

Movistar+ emet dues minisèries documentals sobre l’expedició

El canal #0 va emetre dimecres el primer dels sis capítols de Destino la Luna, una producció de la PBS, la televisió pública nord-americana, estrenada als Estats Units aquesta mateixa setmana. La sèrie, que s’emetrà setmanalment a les 22 h, ressegueix la cursa espacial des dels inicis fins a l’arribada a la Lluna. Ho fa a partir d’imatges d’arxiu inèdites i d’entrevistes amb astronautes i personal de la NASA, amb l’objectiu de retratar el projecte Apol·lo des del punt de vista humà, tecnològic i polític. A més, aquest dijous es va emetre la primera part de 8 días del Apolo 11, una producció de la BBC que reconstrueix, mitjançant àudios desclassificats, imatges d’arxiu i recreacions dramàtiques, els 8 dies, 3 hores, 18 minuts i 35 segons que va durar la missió lunar de Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins. El segon i últim episodi s’oferirà dijous a les 22 h. Totes dues produccions es poden recuperar a la carta.

El canal de Movistar+ oferirà altres continguts especials durant la setmana, com un reportatge sobre la brossa espacial (avui a les 19.15 h) o un documental de producció pròpia sobre com el cinema ha retratat els viatges per l’espai (el dia 21).

La missió, dramatitzada

La HBO remasteritza la minisèrie ‘De la Tierra a la Luna’

El 1998 la cadena HBO va estrenar De la Tierra a la Luna, una minisèrie de dotze capítols que reconstruïa, a través de la ficció, tota la història del programa Apol·lo, des que la NASA es va començar a plantejar la manera d’arribar a la Lluna, a finals dels anys 50, fins a l’últim viatge tripulat al satèl·lit, el 1972. A partir d’aquest dilluns, la plataforma posarà la sèrie a disposició dels seus abonats, en una versió remasteritzada en què s’han substituït els efectes visuals originals per uns altres de creats amb la tecnologia actual i basats en els models amb què treballa l’agència espacial nord-americana. Produïda per Tom Hanks (que, a més, fa una breu introducció al començament de cada capítol), De la Tierra a la Luna va ser distingida amb l’Emmy i el Globus d’Or a la millor minisèrie. El rodatge es va allargar durant un any i es va desenvolupar, entre altres llocs, al Centre Espacial Kennedy de Cap Canaveral, incloent-hi la plataforma de llançament.

L’aportació espanyola

Molts canals temàtics també se sumen a l’efemèride

Durant tot aquest mes, National Geographic ofereix cada diumenge dos documentals sobre l’exploració espacial. Avui s’emet, a les 16 h, Armstrong, el primer hombre sobre la Luna, i a les 21.30 h Rumbo a Plutón y más allá. Per la seva banda, Discovery emetrà dos especials el cap de setmana vinent. Dissabte a les 22 h es podrà veure Apolo 11: los archivos olvidados, i diumenge a la mateixa hora serà el torn de Misterios de la llegada a la Luna. El canal Historia també proposa una programació especial per als pròxims dies, de la qual destaca el reportatge que s’emetrà diumenge que ve a les 22 h: Estación Apolo, produït per Mediapro, posa el focus sobre Fresnedillas de la Oliva, el petit poble madrileny on hi havia l’estació de la NASA per on van passar les comunicacions entre la Terra i la Lluna en el moment culminant de la missió de l’Apol·lo 11.

Comença la setmana llunàtica de l’ARA

Des d’avui fins al dia 21 l’ARA ofereix una sèrie de continguts especials per celebrar el 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna. Avui les pàgines de Ciència estan dedicades a l’ús de tecnologia militar en la cursa espacial i demà l’ Ara Diumenge es fixarà en la nova lluita entre la Xina i els Estats Units per liderar l’exploració de l’espai. Durant tota la setmana que ve la secció d’Estils explicarà històries relacionades amb el viatge de l’Apol·lo 11, i diumenge es publicarà un suplement especial dedicat a la Lluna.