Mèdia 07/10/2012

Xavier Vinader: "El periodisme encara ha d'aixecar moltes catifes"

El periodista d'investigació explica com veu la seva professió, i també parla dels 'indignats', de Wikileaks, de la Transició espanyola, i de moltes coses més en l'entrevista de l''Ara Tu'

Carles Capdevila
2 min

Com veu Xavier Vinader la seva professió, el periodisme d'investigació? Com viu l'actualitat del país, la política i quines coses destaca de les seves múltiples experiències com a periodista? Totes aquestes qüestions, i moltes més, les trobareu a l'entrevista de l'ARA Tu d'aquest diumenge.

  • Periodisme d'investigació: "neix amb la mort de Franco, perquè qualsevol tipus de periodisme crític s'havia acabat amb la Guerra Civil, i això ens ho vam inventar quatre que teníem al cap la síndrome del Watergate, que et donava força. Per a mi fer periodisme va ser una opció política".
  • Perill: "Vaig patir dos atemptats a casa. No és que jo fos un neuròtic contra l'extrema dreta, però creia que se l'havia de denunciar. He sigut conscient dels riscos, i durant molts anys anava mirant enrere i prenia precaucions".
  • Wikileaks: "És una eina interessant després de la qual ha d'intervenir el criteri periodístic, cal posar-ho en context, passar-hi el sedàs. És útil que algú pugui vehicular una sèrie d'informacions en brut i que això tingui certes garanties de seguretat per a la font".
  • Transició espanyola: "S'hauria d'investigar el paper de determinades franges de la burgesia catalana durant la dictadura, els catalans de Franco, una etapa negra que no està ben explicada. S'ha explicat molt malament i de manera molt light la Transició, i tot això està per fer, i pel que fa a la història és una de les coses que m'apassionen".
  • Independència: "A mi m'agradaria. Si més no perquè m'agrada veure com es transformen les coses. És complicat. Penso que serà un viacrucis, aquest camí. Però quan un poble es posa al cap el desig de ser independent és imparable. Contra la fe no es pot lluitar".

Podeu llegir l'entrevista a l'Ara Premium

stats