GRUPS MEDIÀTICS
Mèdia 04/01/2013

ABC Punto Radio comença a abaixar la persiana

La integració d'ABC Punto Radio dins de la Cope comportarà la desaparició dels programes que s'elaboraven a Catalunya. Això inclou el clàssic Protagonistes i afecta també Luis del Olmo.

àlex Gutiérrez M.
3 min
RECONEIXEMENT  Els Ondas van premiar aquest desembre més de quatre dècades de dedicació  a la ràdio dels matins de Luis del Olmo. Ara, però, al veterà radiofonista  li tanquen el micro aquest mes de gener i sense avís previ.

BARCELONAAquest mes de gener s'han d'acabar de tancar els serrells que permetran l'absorció per part de la Cope de totes les freqüències amb què operava fins ara Abc Punto Radio, del grup Vocento. La fusió suposa, a Catalunya, la desaparició dels programes que s'elaboraven des de l'antiga Onda Rambla, que va quedar integrada a Punto Radio el 2004, com ara el veterà Protagonistes de Luis del Olmo. L'operació afecta tots els repetidors de FM que tenia la cadena a Barcelona, Lleida, Igualada, Girona, Costa Brava, la Cerdanya, Mequinensa, l'Empordà, Pirineus, la Noguera, Tortosa i Tarragona. En pocs dies, quan es resolguin els aspectes tècnics, aquests repetidors passaran a emetre la programació de la Cope o de les altres dues emissores que té la conferència episcopal espanyola: Cadena 100 i Rock FM.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'altra conseqüència de l'acord és que les 15 persones -i un nombre molt més alt d'externs i col·laboradors- que fins ara treballaven a la delegació catalana d'Abc Punto Radio perdran la feina. La negociació per les condicions dels acomiadaments començaran dimarts, dia 8. La plantilla no preveu que se'ls ofereixi cap recol·locació i que se'ls indemnitzi només amb el mínim de 20 dies per any treballat.

"Patada" a Luis del Olmo

Entre els treballadors afectats hi ha un nom que sobta especialment: el de Luis del Olmo. El popular locutor, creador de Protagonistas , mantenia una entrevista setmanal els divendres. Impulsor d'Onda Rambla, va deixar de ser empresari quan l'emissora es va integrar a Abc Punto Radio. La seva sortida poc honorable -a hores d'ara, ningú li ha comunicat fins quan seguirà, però es dóna per fet que serà qüestió de pocs dies- ha indignat els seus companys. "És una patada, directament", expliquen fonts dels treballadors. "Ell ho ha donat tot i va impulsar aquest projecte. Però els últims anys l'han anat arraconant". Del Olmo, que precisament enguany havia recollit un Ondas de reconeixement a la seva carrera, va anunciar mesos enrere que tenia previst jubilar-se aquest 2013, als 75 anys. "També desapareixerà tota la producció pròpia que es fa des de Barcelona, perquè la Cope ja ha deixat clar que no li interessa".

Més enllà de les conseqüències a Catalunya, al conjunt d'Espanya hi ha 160 treballadors d'Abc Punto Radio que estan pendents de saber quan es consuma la fusió i, per tant, perden la feina. La seva marxa serà només una fracció dels 400 acomiadaments que té previst executar Vocento al conjunt de les empreses del grup, com a part del pla de viabilitat que està dissenyant. En tot cas, per a la ràdio, les dates possibles que hi ha sobre la taula parlen d'acabar les emissions el 15 o el 18 de gener i cedir aleshores els repetidors a la Cope. Alguns programes ja tenen data de caducitat abans. És el cas de José Antonio Abellán, que té previst emetre el seu programa Abellán en Punto el 9 de gener per última vegada. Altres programes com El contrapunto d'Isabel San Sebastián i Cada mañana sale el sol de Melchor Miralles també abandonaran les ones durant els pròxims dies. Alguns programes de caps de setmana també s'han començat a acomiadar.

Vocento renuncia així a tenir una marca pròpia de ràdio, a favor d'una fórmula en què la Cope passarà a promocionar de manera intensa la joia de la corona del grup, el diari Abc . L'acord entre les dues parts inclou la presència destacada de periodistes i col·laboradors del rotatiu a les tertúlies de la Cope. A més, Vocento tindrà la potestat de poder nomenar algun càrrec rellevant a l'estructura d'informatius de la reforçada Cope.

Una audiència desigual

En l'últim EGM en l'àmbit d'Espanya, el domini en audiències de la Cope sobre Abc Punto Radio era clamorós: l'emissora dels bisbes tenia 1.668.000 oients per només 453.000 de la ràdio de Vocento. Però a Catalunya els resultats eren més ajustats. Així, mentre la Cope marcava 117.000 oients diaris segons el Baròmetre, Abc Punto Radio li anava just al darrere en el rànquing, amb 70.000.

stats