23/09/2016

Apple canvia l'iPhone sense que es noti

4 min
Apple canvia l’iPhone sense que es noti

Per fora, els iPhone 7 que acaben de sortir a la venda són molt semblants als models anteriors: si els protegeixes amb una funda són pràcticament idèntics. A l’interior, en canvi, les diferències són considerables i marquen la direcció que Apple pretén donar al seu smartphone, el més venut del món: doble càmera, substitució del botó físic d’inici per un sensor de pressió, repartiment de tasques entre nuclis de processador separats i, naturalment, desaparició del minijack d’auriculars. Tot plegat, amanit amb una nova versió del sistema operatiu iOS i amb característiques que ja oferien models de marques rivals, com els altaveus estèreo i la resistència a l’aigua i la pols.

Apple canvia l'iPhone sense que es noti

La semblança entre la carcassa dels iPhone 7 i la dels iPhone 6/6s és en si mateixa una novetat: per primera vegada Apple manté un mateix disseny durant tres generacions del producte. També és nou que la diferència entre els dos models d’aquest any vagi més enllà de la mida: l’iPhone 7 de 4,7 polzades porta una càmera convencional -amb els mateixos 12 megapíxels de resolució que els 6s, però millorada amb estabilitzador òptic, un flaix de quatre leds i una lent que deixa passar més llum- i, en canvi, l’iPhone 7 Plus de 5,5 polzades porta dues d’aquestes càmeres: la lent d’una d’elles equival a un gran angular de 28 mil·límetres i la de l’altra a un teleobjectiu de 56. Combinant-les, l’aplicació de càmera del 7 Plus aconsegueix dos efectes: un veritable zoom òptic de dos augments -també arriba fins als 10 augments, però amb la típica ampliació digital- i el desenfocament bokeh del fons de les imatges per destacar l’objecte de primer pla. Aquesta segona funció no ve inclosa en origen, caldrà esperar una actualització de software que Apple ha promès per al mes que ve. N’he provat la versió preliminar i el resultat és força encertat, més que el que aconsegueixen els mòbils de la sèrie 7 de Sam-sung. Això sí, aquests continuen superant els iPhone 7 en la fotografia amb poca llum. Els requisits de processament d’imatge amb dues càmeres són probablement el motiu de l’altra diferència interna: l’iPhone 7 porta dos gigabytes de memòria RAM i el 7 Plus en porta tres.

Les altres característiques són comunes als dos models. El processador A10 Fusion té dos nuclis més potents que s’encarreguen de les tasques més exigents, i dos que consumeixen menys i assumeixen operacions menys intensives com llegir el correu electrònic. La diferència es nota: l’iPhone 7 Plus que he provat és un 33% més ràpid que el 6s Plus en potència bruta de càlcul i té força més autonomia de bateria. Com és habitual, el seu rival de Samsung obté millors resultats en velocitat bruta, però com que Apple excel·leix en la integració entre el hardware i el sistema operatiu, els iPhone executen aplicacions com els videojocs i la navegació web més ràpidament que el telèfon de Samsung. Ja no cal patir si el telèfon es mulla amb la pluja o cau al vàter: els iPhone 7 aguanten 30 minuts sota un metre d’aigua. En part és gràcies al fet que el botó d’inici mecànic, element fonamental de la interfície d’usuari dels mòbils Apple -i un dels components que més s’espatllen-, ha deixat pas a un sensor de pressió que fa la mateixa funció i va acompanyat d’un mecanisme intern de vibració que confirma l’acció de prémer. Els desenvolupadors poden fer-lo servir en les seves aplis: ja hi ha jocs que l’aprofiten en els botons que apareixen en la pantalla. Aquest botó simulat també és idoni per al nou desbloqueig del mòbil que introdueix iOS 10: ara es prem el botó d’inici, en la mateixa operació que llegeix l’empremta dactilar.

L’abandonament de la sortida d’auriculars indica que el futur de l’àudio es troba, segons Apple, en les connexions sense fils. Amb el telèfon s’inclouen uns auriculars de botó amb connector Lightning -que no permeten escoltar música mentre es carrega el telèfon, si no es compra també un accessori- i un adaptador per endollar el minijack dels auriculars que ja tenim. Però els portaveus d’Apple asseguren que és millor gastar-se 179 euros en els AirPods, els auriculars Bluetooth de la marca que sortiran a la venda abans de Nadal. Els iPhone 7 són els primers que porten incorporat de sèrie el sistema operatiu iOS 10, amb moltes funcions noves que afecten l’aplicació de xat d’Apple, l’agrupació automàtica de fotografies mitjançant detecció facial, la possibilitat de configurar amb widgets una segona pantalla inicial a l’esquerra de la principal, l’activació instantània de la càmera fent lliscar cap a l’esquerra la pantalla de bloqueig, i l’encesa automàtica de l’iPhone en agafar-lo de la taula o treure’l de la butxaca, sempre que sigui un 6s, SE o 7. El fet que iOS 10 també es pugui instal·lar en els iPhone anteriors més recents pot fer dubtar alguns compradors sobre la conveniència de canviar el telèfon per un iPhone 7. Els propietaris dels iPhone 6 del 2014 notaran la diferència. Els dels l’iPhone 6s de l’any passat no tant, amb excepció dels que facin un ús intensiu de la càmera, que aprofitaran a fons la del model 7 Plus.

stats