LA TRIA 'TECH'
Mèdia 06/10/2013

Dos anys sense Steve Jobs: 12 coses que ell no hauria fet a Apple

i
Albert Cuesta
4 min

Aquest dissabte ha fet dos anys que Steve Jobs, cofundador d'Apple, va morir de càncer. Tot i que Tim Cook ja l'havia substituït uns mesos abans al capdavant de l'empresa, és un bon moment per revisar fins a quin punt ha canviat Apple en aquest temps. Aquestes són, sense seguir cap ordre en particular, unes quantes coses que probablement Jobs no hauria fet mai:

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Delegar. Jobs es va fer famós pel seu intervencionisme fins als detalls més petits. El seu substitut té un estil de direcció que deixa més màniga ampla als seus subordinats. Per exemple, s'han deixat de fer les reunions bimestrals de seguiment del software de l'iPhone. Però tampoc li tremola el pols quan cal tallar caps: es va desfer del vicepresident Scott Forstall pel fiasco de l'aplicació de mapes i del responsable de botigues John Browett quan encara no portava un any a la casa.

2. Repartir dividends a dojo. Des que va sortir l'iPhone, tenir accions d'Apple ha estat una bona inversió gràcies a la seva cotització a la borsa. Però darrerament l'empresa ha acumulat tants beneficis que ha decidit repartir uns dividends molt substanciosos als seus accionistes.

3. Abandonar l''skeuomorfisme'. Steve Jobs era partidari dels grafismes que representen els objectes de la vida real en les aplicacions: el feltre verd del Game Center, els prestatges de fusta d'iBooks, la brúixola del navegador web Safari. En la nova versió iOS 7 del sistema operatiu per a mòbils, el cap de disseny Jony Ive ha imposat un aspecte absolutament neutre.

4. Botons rodons. A la biografia de Jobs escrita per Walter Isaacson es menciona un episodi on el cofundador d'Apple demostra al seu subordinat Andy Hertzfeld la quantitat d'objectes quotidians que tenen forma de rectangle amb les cantonades arrodonides. Històricament, tots els botons del software d'Apple han tingut aquesta forma. Fins a iOS 7, on han aparegut els primers botons rodons.

5. L'iPad mini. Quan va sortir el primer iPad, diversos fabricants van treure tauletes amb pantalla de set polzades. Jobs va dir aleshores que eren massa petites, no tenien cap futur i haurien de portar paper de vidre per fer punta als dits de l'usuari. Un any després de la mort de Jobs, Apple va treure al mercat l'iPad mini, amb pantalla de 7,8 polzades. Cosa que, per cert, vol dir que ja s'hi treballava en vida de Jobs.

6. Donar a beneficència. A diferència de Bill Gates, a Steve Jobs no se li coneixen altres inclinacions filantròpiques a banda d'haver promogut edicions especials ProductRED d'alguns models d'iPod i accessoris per recaptar diners per combatre la sida a l'Àfrica. Des que Tim Cook mana a Apple, l'empresa ha començat a aplicar la política d'igualar les aportacions benèfiques que fan els seus empleats dels EUA fins a un màxim de 10.000 dòlars.

7. Fer-li la rosca a Wall Street. Òbviament, Jobs no podia deixar d'atendre els inversors, però ho feia a contracor. I tenia el costum de divulgar unes previsions de resultats trimestrals molt conservadores per poder presumir d'haver-les superat àmpliament quan arribava el moment. Tim Cook manté una relació molt més seriosa amb els fons d'inversió.

8. Contractar el responsable de Flash. Steve Jobs sempre es va negar a incloure la compatibilitat amb el sistema Flash d'Adobe en l'iPhone i l'iPad, i fins i tot va arribar a explicar per què en una inusual carta pública l'abril del 2010. En realitat, els motius eren tan comercials com tècnics, però Flash ha acabat desapareixent també d'altres mòbils. Tot i això, el març passat Tim Cook va fitxar com a vicepresident Kevin Lynch, que havia estat el màxim responsable de Flash a Adobe.

9. iPhones amb pantalla panoràmica. Els primers iPhones tenien una pantalla de proporció 3:2, que Jobs considerava ideal. En canvi, a partir de l'iPhone 5 és més allargada, de format 71:40 −gairebé equivalent al 16:9 dels televisors panoràmics−. Les tauletes iPad encara conserven, de moment, el format original, tot i que malbarata espai buit a sobre i a sota dels vídeos.

10. Ampliar la gamma de productes. Des que va tornar a Apple l'any 1997, una de les obsessions de Steve Jobs va ser simplificar la gamma de productes i oferir només les variants estrictament imprescindibles de cada referència. El principi es va començar a esquerdar amb la sortida de l'iPad mini, una tauleta derivada de l'iPad original, i s'ha trencat −definitivament?− amb l'aparició de l'iPhone 5c en paral·lel amb l'iPhone 5s.

11. Descuidar la coherència del disseny. Steve Jobs dedicava una atenció obsessiva als detalls, especialment els visuals. És poc probable que hagués permès distribuir iOS 7 amb tres icones diferents per crear un objecte nou, per molt que mantinguin sempre la mateixa posició a la pantalla.

12. Apple Maps. El fiasco més vergonyós de la història recent d'Apple: ara fa un any, el sistema operatiu iOS 6 per a mòbils va sortir amb una aplicació de mapes tan atractiva gràficament com desastrosa en precisió, fins al punt que el mateix Cook es va haver de disculpar i recomanar als compradors que fessin servir els mapes del competidor Google. L'incident li va costar el càrrec al vicepresident Forstall. D'altra banda, Jobs encara manava a Apple quan va sortir l'iPhone 4, que perdia cobertura si l'usuari l'agafava amb la mà esquerra, i van haver de regalar fundes que dissimulaven el defecte.

En qualsevol cas, l'empremta de Steve Jobs en el sector tecnològic trigarà encara molt a esvair-se. Aquest és el vídeo d'homenatge a Jobs que Apple va publicar ara fa un any amb motiu del primer aniversari del seu traspàs.

stats