18/12/2022

Aprofitem la bonança seriòfila... mentre duri

2 min

Les guerres de l’streaming estan entrant en una nova fase. Després d’uns anys en què es van dedicar a recuperar drets de sèries i pel·lícules que tenien escampades per altres televisions i plataformes, per allò de vendre marca i escuderia pròpia, ara la tendència és just la contrària: trobar ingressos extra col·locant títols ja amortitzats en companyies externes. Un cas paradigmàtic és Westworld. Estrenada com a opció de HBO per dotar-se d’una sèrie ultraambiciosa després de Joc de trons, les temporades passades estan a punt de desaparèixer a la plataforma. En els últims mesos, fins a 81 títols hauran tingut un destí similar. Algunes de les sèries suprimides emergiran en plataformes com Pluto o Freevee, que es financen amb publicitat. L’explicació és ben prosaica: Warner Bros Discovery ha fet un esforç molt gran per aglomerar diverses empreses i ara necessita oxigen econòmic per respirar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Altres companyies han seguit camins similars i ja no es poden permetre el luxe de mantenir íntegre el seu catàleg. El gruix d'aquest mercato de sèries afecta fonamentalment títols que ja no són els més estratègics –la recargoladíssima Westworld no ha estat mai un èxit d'audiència– però no deixa de ser una línia de defensa més que cau. I un trencament del model de defensar un imaginari propi per a cada plataforma.

Si la tendència es confirma i s’aprofundeix, tot fa pensar que entrem en una era de màxima concupiscència plataformística: no s’està promocionant fer-se d’un equip i identificar-se amb la cultura audiovisual que emana de cada catàleg –perquè no és el mateix Netflix que Apple TV+ o HBO Max, per exemple–, sinó anar tenint relacions passatgeres ara amb un servei, ara amb l’altre, amb freqüents simultaneïtats. És ben bé que l'art imita la vida: el que es portarà serà el poliamor que fins ara practica només una minoria. I quan les plataformes siguin molt més estrictes en la compartició de contrasenyes també s'afavorirà l'anar contractant i descontractant.

La batalla pel posicionament és duríssima. S'acumulen els símptomes que s'està invertint per sobre del retorn esperat. Els grans actors globals s'aferren a l'esperança que els qui no puguin mantenir el ritme d'anar buidant el talonari acabin abandonant la cursa. Probablement el futur portarà alguna baixa, o alguna fusió entre operadors. I una disminució del nombre de sèries produïdes anualment i/o del seu pressupost mitjà. Ja ho deien els romans: post festum seriofilum... pestum.  

stats