Plataformes

Cap sèrie se salva de la guillotina de HBO Max

La plataforma s'ha desfet de fins a 81 títols en els últims mesos

4 min
‘Westworld’ aspira a rellevar ‘Joc de trons’

BarcelonaDes de fa mesos, ser usuari d'una plataforma no és garantia de poder veure les sèries que t'interessen. Cada cop és més habitual assistir a desaparicions sobtades de produccions i el cas de HBO Max és un dels més paradigmàtics: el degoteig d'anuncis de sèries que abandonaran la plataforma s'ha convertit en una constant. Ningú se salva de la guillotina de HBO Max, ni tan sols sèries que eren emblema de marca com ara Westworld, que pròximament deixarà d'estar disponible. Fins ara, entre sèries i pel·lícules, la plataforma ha expulsat de casa seva 81 títols.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però per què HBO Max ha iniciat aquesta estratègia de deixar anar pes? La plataforma viu moments econòmics convulsos arran de la fusió el 2021 entre Warner, el seu grup mare, i Discovery, que va donar lloc a Warner Bros Discovery (WBD). Els responsables del conglomerat han de fer front al problema que suposa un mercat del streaming superpoblat, amb deutes acumulats i sense poder comptar amb gaire suport dels anunciants, que han frenat les seves inversions. Davis Zaslav, president i conseller delegat de Warner Bros Discovery, reconeixia el mes passat en la conferència d'inversors que seria difícil assolir les previsions d'ingressos si no millorava la publicitat. "Està sent molt més complicat del que pensàvem, està sent molt pitjor del que pensàvem", va assegurar. Els maldecaps econòmics de la plataforma també han provocat acomiadaments: aquest estiu va prescindir d'una setantena de treballadors, un 14% del total.

L'única manera de millorar la situació és buscar ingressos per altres bandes i aquí és on entra la guillotina. En alguns casos, no es tracta només de reduir el cost que suposa fer una sèrie, sinó d'aconseguir ingressos llicenciant-les a tercers i així amortitzar-les. Warner Bros Discovery ha explicat que HBO Max està en converses amb els estudis amb els quals col·labora per "buscar oportunitats per ampliar encara més l'abast de les sèries, incloent-hi, entre d'altres, la possibilitat de llicenciar contingut a plataformes de streaming amb anuncis". L'objectiu del grup, per tant, són serveis com ara PlutoTV, que ofereix tant emissions en directe com vídeo sota demanda, és d'accés gratuït i es finança a través dels anuncis que s'emeten durant la seva programació, o Freevee, el servei gratuït d'Amazon.

A més de Westworld, altres sèries per a les quals es buscarà nova llar són Raised by wolves, The Nevers o La mujer del viajero en el tiempo. Totes són ficcions que ja havien estat cancel·lades i que ara, en comptes de poder ser vistes a HBO Max, s'hauran de consumir a través d'una altra finestra.

"Hi ha un seguit de normes legals i regulacions que permeten a una companyia com WBD reduir els costos en què ha incorregut com a part d'una reestructuració postfusió, però només durant un període curt de temps", afirma l'especialista de Vulture Josep Adalian. Aquesta petita finestra d'oportunitat temporal és la que hauria provocat l'allau de cancel·lacions i sortides de catàleg i Adalian assegura que la sagnia s'hauria d'aturar un cop arrenqui el 2023.

Estar renovada no és garantia de res

Moltes de les sèries a les quals se'ls ha ensenyat la porta de sortida ja havien estat cancel·lades i no es preveia mantenir-les. D'altres, però, havien rebut la renovació i s'esperava que formessin part de les novetats de HBO Max la temporada vinent. El cas més impactant és el de Minx, que va conèixer la decisió de HBO Max quan tot just estava acabant de rodar la segona temporada, aprovada per la plataforma. La sèrie, que explica la història del llançament d'una revista eròtica per a dones durant els anys 70, va rebre bones crítiques en la seva estrena, però això no ha resultat suficient per mantenir-la en cartera.

Minx és una producció de Lionsgate, que ja ha anunciat que està buscant una nova plataforma que no només vulgui acollir les dues primeres temporades sinó que també s'animi a continuar-la. "Hem gaudit d'una bona col·laboració amb HBO Max i estem treballant junts per buscar una nova oportunitat per a Minx i aconseguir que els seus espectadors actuals i els nous que pugui tenir ens segueixin acompanyant en aquest viatge", detallava l'estudi.

La notícia de la sortida de Minx del catàleg de HBO Max va fer córrer la brama que la sèrie havia estat cancel·lada en ple rodatge, cosa que no és ben bé certa i que els actors van desmentir a les seves xarxes socials. "Ens han tret de HBO Max, però estem acabant la temporada. Per sort no han aturat la producció. Ens falta una setmana i haurem acabat de rodar. Pel que he sentit les temporades 1 i 2 (i esperem que també una futura tercera) trobaran una nova llar, la pregunta és on", detallava a Instagram Jake Johnson, que interpreta Doug Renetti, l'editor de la revista en què se centra la sèrie.

En paral·lel a la neteja de catàleg, HBO Max també segueix anunciant renovacions, la més recent la de La vida sexual de las universitarias, que és una producció de Warner Bros Television i forma part d'un acord amb Mindy Kaling. La seva continuïtat, per tant, sembla garantida, però la volatilitat en què està immersa HBO Max fa que els espectadors hagin d'anar amb peus de plom.

stats