12/10/2021

I mentre a Barcelona detenen fotoperiodistes, a Califòrnia...

2 min

BarcelonaLa detenció del fotoperiodista Albert Garcia només s'explica pel privilegi policial de comptar amb el principi de veracitat: es dona per fet que el seu testimoni és honest. Però quan les múltiples imatges d'un determinat moment evidencien que s'ha fabricat un relat, caldria posar en dubte el manteniment d'aquest axioma de la policia fidel a la veritat. Més encara quan és l'únic que sustenta un cas.

El moment de la detenció del fotoperiodista d''El País' Albert Garcia.

Mentrestant, el governador de Califòrnia ha sancionat una nova llei que dona múltiples proteccions als periodistes convenientment acreditats. Per començar, els professionals tindran accés a qualsevol protesta, per molt que estigui envoltada d'un perímetre policial. I es prohibeix als agents de la llei que impedeixin la cobertura periodística d'aquestes manifestacions (i dels eventuals conflictes que sorgeixin amb la policia). La llei garanteix que els reporters no puguin ser citats judicialment per no haver-se dispersat, per haver-se saltat un toc de queda o per haver-se resistit al seu arrest. El ponent del text, el senador demòcrata Mike McGuire, ha explicat que es tracta de la resposta a un increment de les hostilitats contra els periodistes que s'ha viscut al país. Ell parla dels Estats Units, però el raonament és extensiu a bona part del món, com Garcia ha tingut la trista ocasió de comprovar.

Val la pena recordar que aquí no es tracta de donar cap privilegi als del gremi. El beneficiari d'aquestes proteccions no és el periodista –que tard o d'hora acabarà rebent indefectiblement algun cop de porra– sinó el públic. No es protegeix un col·lectiu professional, sinó el dret de la població a rebre informació sobre els poders públics. Diferents associacions policials s'hi han oposat, però la llei avui ja és una realitat. Esclar, tot això passa a 9.450 quilòmetres de distància de la Via Laietana.

stats