Crítica TV 19/10/2022

Benvinguts, marcians menopàusics

2 min
La periodista i escriptora Marta Romagosa i la crítica de cinema Núria Vidal, a 'Quan arribin els marcians'.

Diumenge a la nit, Quan arribin els marcians va tornar a demostrar que qualsevol tema es pot abordar des d’una perspectiva cultural. Ho van fer amb un programa magnífic que posava el focus en la menopausa. A través de la literatura, el cinema, la fotografia o les sèries analitzaven com s’ha tractat aquesta etapa de la vida de les dones quan el seu cos produeix menys estrògens i progesterona. Sempre ha estat un tabú o una circumstància parlada en entorns de privacitat o en consultes mèdiques. Els eixos de Benvinguda, menopausa. I ara, què? es construïen a partir de cinc dones. Per una banda, el diàleg entre la periodista i escriptora Marta Romagosa i la crítica de cinema Núria Vidal. La càmera es fixava en el vano que totes dues duien a la mà, gairebé com a símbol per excel·lència de la menopausa. A Tres nits fora de casa, Romagosa s’endinsa en la vida d’uns personatges femenins que han arribat a la cinquantena i experimenten els canvis d’aquesta edat. Vidal, per la seva banda, repassava com la ficció ha inclòs la menopausa, sobretot en els darrers temps, com una circumstància més de les protagonistes. Empar Moliner hi reflexionava a partir de la seva novel·la Benvinguda i la fotògrafa Meritxell Perpinyà des d’una perspectiva més visual i emocional, a través de l’autoretrat. La ginecòloga Elisa Llurba incorporava el punt de vista científic a les seves reflexions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Si fa vint o trenta anys –ja no diguem abans– ens haguessin dit que un programa cultural televisiu se centraria en la menopausa el plantejament hauria semblat una provocació estrambòtica, avesats a uns estereotips mediàtics que limiten la cultura a parlar de llibres i arts escèniques com un reducte al marge del món només per a intel·lectuals. En canvi, com ja hem comentat en altres ocasions, Quan arribin els marcians fa evident que la cultura impregna la nostra quotidianitat. Aquesta fórmula per descobrir obres de la literatura, del cinema, de les arts visuals... té la virtut de transportar-nos paral·lelament a l’exploració de circumstàncies, conceptes, fenòmens o efemèrides i, per tant, l’eficàcia incrementa. Benvinguda, menopausa. I ara, què? s’endinsava també en altres territoris com el de la maduresa de les dones en general, i que gairebé donava per a un nou programa. Val la pena que el recupereu al 3alacarta o en la doble reemissió d’aquesta nit al canal 33, especialment si us trobeu en l’etapa de la perimenopausa o esteu experimentant la simptomatologia que hi està associada. No perquè us hagi de servir de guia o manual per conviure-hi, sinó perquè el programa, més enllà de parlar de l’absència de la menstruació, connecta amb personatges, històries, emocions, vivències i sensibilitats en què us podeu veure reflectides.

La cultura és el que ens permet donar sentit a la nostra vida, entendre-la amb més plenitud, gaudir-la amb més matisos. Ens facilita socialitzar-nos i compartir experiències, però també connectar amb nosaltres mateixos. Quan arribin els marcians té aquesta capacitat. Insistir-nos que la cultura no és allà només per consumir-la sinó per acompanyar-nos.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats