LA TRIA 'TECH'
Mèdia 21/02/2015

BlackBerry 10.3.1: 14 novetats del mòbil d'Obama i Merkel

Hi ha, literalment, centenars de petits detalls nous, però aquests són els més destacats, que segur que seran benvinguts pels usuaris que es mantenen fidels a la marca, com Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron, Quim Monzó i Dídac Lee

i
Albert Cuesta
4 min
BlackBerry renova el seu sistema operatiu mòbil

CardedeuBlackBerry ha distribuït aquesta setmana una nova versió del seu sistema operatiu per a 'smartphones', que permet als propietaris dels models existents Z10, Q10, Q5 i Z30 posar-los al mateix nivell funcional que els més recents Passport i Classic. La majoria de les novetats es centren a millorar encara més l'eficiència dels dispositius de la marca canadenca com a eines de comunicació. Algunes d'elles estan també disponibles en telèfons d'altres sistemes, però en aquests generalment cal instal·lar aplicacions complementàries, mentre que en els BlackBerry ja vénen incloses de sèrie. Hi ha, literalment, centenars de petits detalls nous, però aquests són els més destacats, que segur que seran benvinguts pels usuaris que es mantenen fidels a la marca, com Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron, Quim Monzó i Dídac Lee.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. BlackBerry Blend Les bústies de correu, l'agenda, la guia de contactes, les notificacions, els fitxers i el xat BBM del telèfon es poden fer servir des d'ordinadors Windows i Mac i tauletes Android i iOS. A més, el telèfon connectat serveix com a identificador segur per accedir a les aplicacions corporatives amb el navegador dels altres dispositius.

2. BlackBerry Assistant Una secretària virtual –té veu femenina– que admet ordres verbals en llenguatge natural per fer cerques al telèfon i a la web, enviar missatges de correu, xat i tuits, afegir cites a l'agenda i buscar rutes amb el navegador GPS. Té menys sentit de l'humor que Siri d'Apple o Cortana de Microsoft, però el que fa ho fa de manera molt competent i va aprenent amb l'ús.

3. Aplicacions Android Els mòbils amb BlackBerry 10 sempre han pogut executar aplicacions creades per al sistema Android, però ara porten preinstal·lada –abans ja es podia instal·lar manualment– la botiga d'aplicacions Android d'Amazon, amb 300.000 títols. A més, fins ara els BlackBerry 10 es comportaven com la versió 2.3 d'Android, i ara són equivalents a la 4.3. Això ampliarà el ventall d'aplicacions Android compatibles.

4. Accions instantànies a la safata d'entrada Els missatges es poden esborrar o arxivar en carpetes sense haver d'obrir-los ni seleccionar-los, directament a la llista. L'operació més recent es pot desfer. Les diverses bústies de la safata d'entrada unificada BlackBerry Hub (comptes de correu i missatgeria, xarxes socials, trucades de telèfon o IP) es poden identificar amb diferents colors.

5. Contactes suggerits. També relacionat amb la missatgeria: en redactar un missatge de correu, l'aplicació només proposa els contactes relacionats amb la bústia des de la qual escrivim, i amb els que ens hem comunicat durant els 60 últims dies.

6. Dreceres de teclat físic. Fins ara, en els telèfons amb teclat físic (Q5, Q10, Passport i Classic) es podien assignar números de telèfon de marcatge directe a tecles determinades. Des d'ara també es poden assignar altres funcions, com obrir aplicacions o crear missatges.

7. Interaccions físiques. El telèfon surt de la situació de repòs en agafar-lo de la taula. Es posa en repòs –amb la pantalla apagada– en deixar-lo de cara avall a sobre de la taula. Per silenciar una trucada entrant només cal girar de banda el telèfon.

8. Càmera En imatges molt contrastades, l'aplicació recomana la modalitat HDR. Es poden fer fotografies mentre es grava vídeo. Nova funció de fotografia panoràmica. La funció Time Shift per escollir la millor expressió de cada persona en retrats de grup ara detecta millor les cares. La modalitat empresa de BlackBerry Balance inclou una aplicació de càmera que guarda les imatges a la zona protegida.

9. Modalitat de reunió automàtica El telèfon canvia automàticament la configuració de notificacions –per exemple, es posa en silenci– quan comença cada reunió o activitat programada a l'agenda. En fer-ho, ho notifica a l'usuari. Quan arriba l'hora de finalització prevista, torna a la modalitat normal.

10. BBM Meetings Transforma una sessió del xat BBM en multiconferència de veu i vídeo HD, amb intercanvi de documents i pissarra compartida, amb un màxim de 25 participants que poden intervenir des del telèfon (també Android i iPhone) o des de l'ordinador (Windows o Mac). És una funció de pagament, però molt més barata que altres opcions comercials: costa 12,5 dòlars mensuals per servidor.

11. Música. L'aplicació per escoltar música ara inclou un equalitzador amb 17 configuracions segons el tipus d'altaveus o auriculars i les preferències de l'usuari. Aquest equalitzador també està disponible en el reproductor de vídeos.

12. Pantalla d'inici La interfície d'usuari s'ha alleugerit en general respecte a les versions anteriors, amb icones més senzilles i textos més fins. Els models exclusivament tàctils guanyen una filera d'icones, i els que porten teclat físic guanyen una columna. Desapareix el límit a la quantitat d'icones que pot contenir cada carpeta. Per fusionar el contingut de dues carpetes només cal arrossegar-ne una a sobre de l'altra.

13. Estalvi de bateria Apareix una modalitat d'estalvi de bateria que desactiva funcions no essencials del telèfon –configurables– quan el nivell de càrrega baixa per sota d'un percentatge determinat, també configurable. BlackBerry assegura que incrementa l'autonomia un 15%.

14. Adéu a Flash. Amb la versió 10.3.1 del sistema operatiu, BlackBerry abandona la compatibilitat amb el format Flash de contingut web dinàmic. Amb això segueix la tendència del mercat cap a l'adopció del format HTML5, que ja contemplava però no de manera exclusiva.

stats