Mèdia 17/01/2022

Boris Johnson, disposat a acabar amb el model de finançament de la BBC

La ministra de Cultura britànica, Nadine Dorries, anuncia la fi del pagament de la llicència per al 2027 en un intent d'eclipsar el Partygate

4 min
El líder de l'oposició, Keir Starmer, entrevistat aquest diumenge a la BBC

LondresHa sigut batejat com a operació red meat (complaure els seus). Downing Street planeja per als pròxims dies un seguit d'anuncis de polítiques populistes, potencialment ben rebudes per l'opinió pública, per intentat eclipsar els actuals escàndols que tenen paralitzat el primer ministre britànic, Boris Johnson, a l'espera d'un informe que pot resultar fatal per al seu futur. Les diferents mesures s'han dissenyat per eclipsar el Partygate, les repetides festes i la cultura de l'alcohol a la residència oficial del premier durant els diferents períodes de confinament per combatre la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera de les mesures ha fet diana al centre de la BBC, la corporació pública del Regne Unit, des de fa anys amenaçada pel Partit Conservador pel seu suposat biaix pro laborista i anti-Brexit, molt més que discutible. La ministra de Cultura ha afirmat durant el cap de setmana a les xarxes socials que "l'anunci de la taxa de llicència serà l'últim". "S'han acabat els dies en què la gent gran és amenaçada amb penes de presó i els agutzils trucant a les portes. Ara és hora de debatre noves maneres de finançar, donar suport i vendre grans continguts britànics", ha dit.

A més, Dorries ha decidit congelar l'augment anual de la tarifa els pròxims dos anys en comptes de l'increment en paral·lel a la inflació, que el 2021 s'ha situat en el 5,1%. L'actual model ha d'acabar el 31 de desembre del 2027, quan la Royal Chart de la corporació que regula, entre altres capítols, el finançament, arribi a la seva fi. En els pròxims mesos i anys, doncs, cal renovar-la i, d'acord amb les paraules de la ministra, "trobar noves maneres de finançar" l'ens públic.

Aquesta tarda de dilluns ho ha comunicat de manera oficial al Parlament en una compareixença ad hoc, tant la congelació de la taxa els propers dos anys com la necessitat de canviar el model de finançament.

Fonts del ministeri de Cultura han indicat a diferents mitjans de comunicació britànics que, en aquest cas, la corporació hauria d'estalviar uns 2.800 milions d'euros fins al 2027. La llicència universal, amb excepcions i descomptes en funció de la situació econòmica de les famílies, proporciona al voltant d'uns 3.800 milions d'euros a l'any a la BBC.

Eleccions generals

Amb tot, el projecte del govern és, de moment, només això, un projecte, i en els pròxims cinc anys, fins a finals del 2027, hi ha d'haver almenys unes eleccions generals. La decisió final sobre el futur de la cadena correspondrà a un nou Parlament que, d'acord amb les enquestes fruit dels escàndols que afecten Johnson, podria tenir una composició molt diferent de l'actual, amb una majoria de 73 diputats conservadors, després d'haver perdut set escons des del 2019.

La ministra de Cultura a l'ombra, Lucy Powell, ha condemnat aquest dilluns el govern Johnson per haver assenyalat "el final de la BBC tal com la coneixem" i ho ha considerat un intent "patètic" de distreure l'opinió pública de les dificultats de Boris Johnson pels diferents escàndols referits anteriorment. Altres dels anuncis dins de l'anomenada operació red meat –que Downing Street nega– inclouen també l'ús de la Royal Navy per patrullar el canal de la Mànega per evitar l'arribada d'emigrants sense papers provinents de les costes de França i acabar amb totes les restriccions en vigor a Anglaterra imposades abans de Nadal per fer front a la variant òmicron del coronavirus.

Però el setge contra la BBC per part dels tories no és nou. Com sostenen diferents comentaristes, Downing Street ha tret del calaix un vell projecte: la reforma del model de finançament. De fet, immediatament després de les eleccions generals del 2019, Johnson va amenaçar amb despenalitzar el fet de negar-se a pagar la llicència televisiva. En un acte electoral va posar en dubte el manteniment del que va considerar un "impost general" injustificable, perquè la resta de mitjans de comunicació han trobat altres formes de sostenir-se econòmicament.

Des de la direcció de la corporació, aquest dilluns s'ha enviat un correu electrònic al personal en què s'assegura que "les discussions sobre els nivells de la llicència continuen, encara que s'espera que acabin ben aviat".

Si els conservadors continuen al poder més enllà de les pròximes eleccions, que haurien de ser a finals del 2024 però que es podrien avançar a la primavera d'aquell any o de l'anterior, el que sembla clar és que Downing Street imposarà una nova forma de finançament de la corporació.

"Els pròxims anys la BBC tindrà un aspecte molt diferent, d'una manera o una altra, entre altres raons perquè el món també està canviant", ha afirmat aquest migdia a BBC Radio 4 l'anterior responsable tory de la cartera de Dorries, John Whittingdale. "Els dies en què tenies només la possibilitat d'escollir entre tres o quatre canals han passat a la història. Hi ha una enorme oferta a l'abast, i la BBC necessita adaptar-se a aquest nou entorn. És un debat no només sobre la BBC, sinó sobre totes les emissores públiques", una referència implícita a Channel 4 i els també plans del govern Johnson de privatitzar-la, just l'any que ha aconseguit els seus beneficis més alts.

La pregunta immediata és quina pot ser i quin impacte pot tenir en els serveis de la cadena i en la plantilla. De moment, no hi ha una alternativa clara a la llicència universal. Es parla d'un model de subscripció tipus Netflix, per determinades ofertes, o una subvenció de l'estat per continuar tenint, almenys, el softpower que, si més no per a alguns, representa la BBC i una referència global per al món del periodisme. Un periodisme que, els últims dies, ha sigut especialment crític davant dels escàndols de les festes a Downing Street.

stats