Polèmica
Mèdia 20/12/2022

El CAC no creu que hagi d'intervenir pels improperis contra Espanya al 'Zona Franca'

El ple de l'organisme, en canvi, sí que analitzarà aquest dimarts el cas de l'acudit sobre Mauthausen

À.G.
2 min
Joel Díaz durant un programa de 'Zona franca'

BarcelonaNo fa ni dos mesos que es va estrenar i el Zona Franca s'ha convertit ja en la diana favorita dels partits constitucionalistes a les sessions de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Qui també està rebent pressió per intervenir-hi és el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, però en aquest cas ha considerat no intervenir-hi, si més no de moment. Així es desprèn de les respostes que la consellera de l'organisme, Laura Pinyol, ha estat enviant com a resposta a diverses queixes de particulars rebudes en només cinc dies i que, tot i provenir de remitents diferents, són molt semblants en la seva argumentació i es queixen específicament de les burles a Espanya i de la frase que obre cada capítol: "Puta nit i bona Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el text que han rebut els comunicants es recorda que "la interpretació del significat i de la intencionalitat d’aquestes expressions i continguts s’ha de fer tenint en compte el context d’emissió". La resposta recorda: "Les intervencions del conductor i de les persones que col·laboren amb el programa es caracteritzen per fer un abordatge transgressor de temes controvertits i per incorporar elements satírics, sarcàstics i irònics. Així, tots els elements discursius s’engloben dins dels paràmetres de l’humor i difícilment hi ha possibilitat de confusió pel que fa al propòsit comunicatiu". Pinyol admet que algunes expressions "poden molestar o ferir la sensibilitat de persones", però assegura que, malgrat això, "no són susceptibles de cap actuació del Consell". En un sentit similar, el director de TV3, Sigfrid Gras, defensava en l'última sessió de control parlamentari de la CCMA que pel fet que una expressió sigui de mal gust, no significa necessàriament que s'hagi de censurar. En aquest sentit, va fer una defensa de la capacitat d'assumir riscos per no fer una televisió enterament blanca, "sabent que hi ha límits que no es poden traspassar".

El cas Mauthausen

El CAC respon personalment a aquelles qüestions adreçades per l'audiència que considera prou menors per no haver-se de tractar en sessió plenària. Abans es tractava d'una carta signada institucionalment, però, des d'aquest mandat, el missatge té la signatura de Pinyol, com a consellera secretària de l'ens. El pla del CAC rebutja entrar en "Puta nit i bona Espanya", doncs, però sí que es reunirà per tractar la polèmica que el programa ha mantingut amb Amical Mauthausen, arran d'un acudit a propòsit de la visita d'editors catalans a la Fira del llibre de Frankfurt: "A Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des que van tancar Mauthausen". Dies després, el col·laborador Adri Romeo va deixar caure un "Quins fills de puta", quan Díaz li va explicar que li exigien una rectificació. El presentador va rebutjar en directe aquesta desqualificació del seu company a Zona Franca. Posteriorment, la direcció de la televisió es va posar en contacte amb l'entitat, per mirar d'apaivagar el foc. Segons ha pogut saber l'ARA, també està pendent una reunió de la direcció amb els productors executius d'aquest espai humorístic.

stats