Mèdia 08/11/2013

RTVV torna a mans del govern valencià

El president Alberto Fabra reuneix el seu govern dos cops en un dia per canviar la llei i nomenar un nou director general

Salvador Almenar
3 min

València.La situació que es va viure dimecres a Radiotelevisió Valenciana (RTVV) amb els treballadors autogestionant la cadena i criticant obertament la decisió del govern valencià de tancar l'empresa va posar molt nerviosa la Generalitat Valenciana. Tant que, tal com explicava ahir l'ARA, el govern d'Alberto Fabra va estar des d'aquell mateix moment buscant la solució per recuperar el control de les emissions i posar fi a una programació que anava destapant les vergonyes de com els governs del PP del País Valencià havien manipulat certes informacions en benefici propi a la radiotelevisió pública.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La complexitat legislativa que suposava nomenar un nou director general i quatre representants més del PP en el consell d'administració va obligar el govern a recórrer a l'aprovació d'un decret llei que modifiqués l'estatut de Radiotelevisió Valenciana i així poder nomenar cinc consellers que ocupessin aquests llocs vacants sense haver de tenir el vistiplau de les Corts Valencianes. L'antiga directora general i també els representants del PP en el consell d'administració van presentar la seva dimissió entre dimecres a la nit i ahir al matí.

L'oposició va qualificar aquesta maniobra de "cacicada" i de "cop d'estat legislatiu", però era l'única solució possible perquè la Generalitat Valenciana tallés la sagnia que suposava hores i hores de programació denunciant la mesura dràstica adoptada per l'executiu autonòmic de tancar RTVV i així no acatar i complir amb la sentència que anul·lava l'expedient de regulació d'ocupació aplicada en les diverses societats de l'ens públic i que obligava a readmetre els mil treballadors acomiadats.

La justificació de la Generalitat Valenciana per adoptar aquesta mesura va ser l'"absència de govern i administració" que regia la cadena pública des de la dimissió de Vidal. Així, el decret aprovat pel ple del govern assenyala: "En aquells supòsits en els quals, com a conseqüència del cessament, destitució o renúncia dels seus membres, el consell d'administració no pugui aconseguir el quòrum necessari per adoptar acords, s'habilita la junta general perquè nomeni provisionalment tots els càrrecs vacants, inclòs si escau el director o directora general". La junta general és en aquesta entitat el mateix govern valencià, de manera que així Fabra i el seu equip trobaven l'escletxa legal per posar al capdavant de RTVV gent de confiança.

En una segona reunió extraordinària del govern es va prendre la decisió de nomenar Ernesto Moreno director general i José Serralde, Bartolomé Orozco, Lluís Bertomeu i Vicente Burgos membres del consell d'administració de RTVV. Moreno, que també formarà part del consell a proposta del PP, era fins ahir el gestor del hòlding públic CulturArts, depenent de la Generalitat Valenciana. Amb aquests nomenaments el consell tornarà a tenir nou membres i podrà prendre qualsevol decisió, ja que ahir els quatre vots dels consellers de l'oposició no reunien el quòrum necessari, fixat en cinc vots per llei.

Un informatiu encara crític

Segons les paraules del vicepresident José Ciscar, amb aquests nomenaments es posava fi a la situació d'"ingovernabilitat" que patia Canal 9 i es podia tornar a "garantir" la prestació del servei públic que marca el contracte programa. Una programació que dimecres "no es va complir" perquè els treballadors van decidir alterar-la, va explicar Ciscar.

L'intent del govern Fabra de tornar a agafar les regnes de la radiotelevisió pública valenciana no ha tingut, de moment, incidència en la política informativa plural i crítica amb el govern practicada des de dimecres a la televisió. L'informatiu d'ahir a la nit va tornar a carregar contra l'última decisió del govern valencià i a les pantalles es va poder llegir l'etiqueta "RTVV no es tanca".

stats