Crítica TV 10/10/2022

El '30 minuts', perseguint narcollanxes

2 min
Captura del reportatge del '30 minuts' sobre el narcotràfic a Catalunya.

Interessant el 30 minuts en el seu retorn a la graella. Les arrels del narcotràfic s’immiscia en la feina dels Mossos i de la policia espanyola per observar de prop com combaten el narcotràfic, especialment a Catalunya, que s’ha convertit en un paradís per a les organitzacions criminals. Les càmeres del programa ens mostraven, en pla subjectiu, com funcionen els operatius per interceptar narcollanxes carregades d’haixix, desmantellar zones de cultiu o irrompre en xalets que són utilitzats per produir marihuana. Unes imatges impactants complementades per un relat dels diferents especialistes i cossos de seguretat. Les dades de l’increment del narcotràfic a Catalunya són preocupants. Els responsables dels Mossos explicaven les tres fases de l’evolució d’aquest crim: la predatòria (d’establiment del negoci), la parasitària (quan s’incorporen altres col·lectius a la delinqüència com transportistes, apis, jardiners i electricistes) i la fase sistèmica (de corrupció a totes les institucions). I ens advertien que a Catalunya ja s’ha arribat a la segona etapa. La narració coral tenia frases inquietants: “Les plantacions de marihuana generen un gran problema a Catalunya”, “El crim organitzant acaba afectant la seguretat de l’Estat”, “S’acaba per corrompre voluntats, institucions i països”. També remarcaven la facilitat amb què el narcotràfic obre fàcilment les portes a molts joves per introduir-se en la delinqüència. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les arrels del narcotràfic va ser un bon reportatge per entendre l’origen i les dinàmiques d’aquest tipus d’organitzacions criminals i per subratllar com i per què Catalunya forma part d’aquest mapa del narcotràfic. Ara bé, potser caldrà una segona part en què es faci palesa aquesta segona fase que descrivien els especialistes. Poder mostrar amb la mateixa proximitat narrativa com connecta amb la nostra realitat quotidiana. En què consisteix aquesta fase parasitària a través de testimonis i exemples, com es filtra en l’economia legal. Perquè, sovint, aquest món del crim organitzat que la majoria d’espectadors hem conegut a través de les sèries encara ens resulta una mica abstracte. I només quan veiem més directament com ens afecta com a ciutadans és quan s’aconsegueix traduir el problema en una conscienciació social.

Un infiltrat a l''Atrapa’m si pots'

Aquest cap de setmana vam tenir una sorpresa amb els concursants de l’Atrapa’m si pots. Un dels participants que tant dissabte com diumenge va arribar a la fase final era, quina casualitat, el pare de la família Navarro-Balagué que dijous jugava a Persona infiltrada. En Joan Carles, psicòleg de professió i resident a Sant Esteve de Sesrovires, ha aparegut la mateixa setmana, només amb dos dies de diferència, en dos concursos de TV3. A Persona infiltrada la seva família ja es va embutxacar cinc mil euros. I no serà estrany que en els propers caps de setmana veiem en Joan Carles emportar-se alguna picossada més al programa de preguntes de cultura general. Diuen que en temps de crisi tornen els concursants professionals. L’entreteniment televisiu com a sistema per treure’s un sobresou.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats