Crítica TV 12/09/2022

TV3 s’enganxa els dits amb l’ANC

2 min
Moment del 'Telenotícies' en què s'emeteren imatges cedides per l'ANC.

Diumenge al vespre el Telenotícies informava sobre les celebracions de la Diada que s’havien desenvolupat durant tot el dia. Després dels titulars, les primeres imatges que ensenyava l’informatiu eren vint-i-cinc segons de plans sobre la manifestació per la independència. A dalt, un rètol n’especificava l’autoria: Imatges ANC. La necessitat d’incloure imatges propietat de l’ens que ho organitzava provocava certa perplexitat, bàsicament perquè era obvi que TV3 disposava d’imatges pròpies. Havia estat informant de la marxa tota la tarda, hi havia professionals de la cadena enviats a la zona i el periodista Pere Bosch connectava en directe per informar dels titulars més destacats de la jornada. Durant la notícia, mentre Bosch feia la crònica, els espectadors continuàvem veient més imatges de la manifestació i aleshores començaves a tenir el dubte de si totes eren de la cadena o si, entremig, n’hi havia de barrejades que també estaven servides per l’ANC i no s’especificava. En el vídeo que posteriorment resumia l’evolució de la marxa independentista, tornava a aparèixer el rètol: Imatges realitzades ANC.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Utilitzar les imatges que cedeix una de les parts interessades en la notícia hauria de ser un recurs d’emergència molt puntual que es fes servir amb comptagotes per una causa justificada. Passa massa sovint en les campanyes electorals que els partits cedeixen als mitjans alguns fragments dels seus mítings si, per alguna raó, la cadena no hi ha pogut ser present. Però que un partit seleccioni allò que ha de ser difós en pantalla genera suspicàcies. El cas d’aquest diumenge és molt similar. ¿Per quina raó són necessàries les imatges gravades per l’ANC si TV3 ha tingut tot el dia les càmeres al carrer? Pot ser que l’Assemblea disposi d’unes imatges més majestuoses que les que ha pogut gravar TV3. Res d’això no justifica haver d’agafar imatges cedides de la part interessada. ¿Com sabem que algunes d’aquelles panoràmiques televisives no tenen la intencionalitat de mostrar certes pancartes o determinats crits de protesta que convé que siguin difosos a través de la televisió?

Una altra hipòtesi és que la cadena no disposés d’imatges suficients per elaborar la informació. Un altre argument preocupant tenint en compte que és una celebració que es pot programar de manera anticipada i, per tant, la cadena ha de poder disposar dels seus propis recursos. 

En qualsevol cas, utilitzar imatges cedides o realitzades per qui protagonitza la informació sempre té connotacions de propaganda. És una manera de cedir als interessos de la font. En un moment de crispació política i tensions evidents entre l’ANC i els partits polítics, no és la millor decisió. Per higiene informativa, en manifestacions i eleccions, val més no enganxar-se els dits amb les imatges servides per la part interessada. Als informatius de TV3 hauria de prevaldre el criteri de si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats